De blije boer en ons gedrag

21 febr 2023

Tot mijn schaamte beken ik toch weer overstag te zijn gegaan voor de groente bij de supermarkt. Ik moest toch heen en hoe snel neem je dan niet ook daar de groente even mee. Biologisch staat erop dus hoppa in de kar. Terwijl ik WEET dat de term biologisch te pas en onpas wordt gebruikt om vooral het stimuleren van verkoopcijfers.

Hoezo doe ik het dan toch, vraag ik mezelf af, bij het lezen van het nieuws van Hofweb welke in mijn mailbox verschijnt. Het is alweer even geleden dat ik bij hen online mijn groente bestelde. Terwijl ik heel tevreden was met hun waar. En ik zooooo  achter hun initiatief sta direct bij onze boeren te betrekken. Vooral nu zooooo belangrijk!

Allerlei excuses hoor ik in mijn hoofd.

- We zijn regelmatig niet op honk (-maar heel regelmatig ook wel)

- Tegenwoordig ga ik (regelmatig) op dinsdag naar onze buurvrouw waar verse groenten worden verkocht (- welke het van een tussen-handelaar koopt dus niet rechtstreeks).

-Het is zo makkelijk en snel mee te nemen bij de supermarkt (oef dat comfort en gemak is verleiding nummero 1 tegenwoordig. En ten koste van wat allemaal).

En vooral met dat laatste, gemak en comfort, heeft men ons al decennia lang in zijn greep gekregen. En ten koste van wat allemaal niet? Ik kijk om me heen en zie alle ellende een verlengstuk zijn van ons gedrag. Gedrag wat ons door externe slimmerds is aangeleerd. Waarvan de slimmerds en de bespeelbare mens niet eens door hadden (hebben) hoe we worden gebruikt en misbruikt voor andermans gelag. De puppets in een groot spel zijn we waar we, zelfs als we er ons bewust van zijn, heel snel het speelveld weer op te krijgen zijn.

Ik stap er in ieder geval weer vanaf na het lezen van de mail waarin mijn bewustzijn weer flink getriggerd werd.

En wist je trouwens onderstaande? Een citaat uit de Hofweb nieuwsbrief.

‘De boer ontvangt tot wel 4 x meer voor zijn groente en fruit via Hofweb, als via de groothandels.
Wellicht ten overvloede, maar toch even alles voor je op een rijtje?
Boer en Hofweb vormen - heel simpel - samen de gehele keten. Dit is een wezenlijk andere keten dan die van de supermarkt.
Boer heeft hierdoor écht een veel betere prijs, waarbij we een prijsfactor van 2 hanteren (i.p.v. vaak wel tot ruim boven de 5 bij de supers)
Jij geniet maximaal - in het seizoen - van een vers(er) biologisch product!
Alle inkoopprijzen zijn afgestemd met de boer(in) en worden binnen 7 dagen betaalt. (supers vaak tot wel 60 dagen!!!)
Alle maten, gewichten en vormen tellen mee en zijn dus verkoopbaar. Vaak bieden we die ook apart aan met de juiste omschrijving, zodat de verwachtingen helder zijn.
We verpakken niet of minimaal. Sowieso zo verantwoord mogelijk!
Want als je je eten op hebt, gun je iedereen een goede be(toe)komst, toch? Jezelf, de boeren en... onze aarde!
Aan wie geef jij je geld liever uit? Aan die blije boer of...?

Samen voor een bloeiend landschap

De oppervlakte van Nederland bestaat voor ruim de helft uit landbouwgrond. Boeren dragen hier, naast het produceren van voedsel dus de zorg voor. Tenminste, als het goed is.
Bij Hofweb passen we continue bovenstaand prijsbeleid toe, zodat we samen het landschap steeds meer kunnen laten bloeien.

Over bloeien gesproken.

In Nederland staat binnenkort weer ca. 27.000 ha bloembollenland in bloei. Prachtig oer Hollands gezicht natuurlijk, maar de keerzijde is - sorry voor mijn deprimerende toon - erbarmelijk. Bloembollen is namelijk een zwaar chemische teelt en daarmee schadelijk voor bodem, biodiversiteit en klimaat.
Slechts 65 ha wordt als bio bloembollenland bewerkt. Da's nog nie veul, maar - en daar worden we gelijk weer optimistisch van - het is een begin en hierdoor kunnen we al wél genieten van 100% bio tulpen op tafel! Met korting zelfs, al net zo Nederlands als tulpen... ‘

www.hofweb.nl