De echte boer

5 juli 2022

Het reclamebord in het weiland was volgeklad.

Met grote rode letters stond er; MOORDENAAR! Voor iedereen zichtbaar.

De activisten waren via het huisje van de boer zijn ouders, over de hekken geklommen. De boer had het bord nog maar net geplaatst en nu dit. Zijn ouders waren zich wezenloos geschrokken en bang. ‘Zou je dit nou wel doen Joep,’ vroegen ze hun zoon angstig. ‘Kan je het bord niet beter weghalen?’

Maar Joep pakte een pot verf en waar moordenaar stond schilderde hij een paar mooie volle bloedrode lippen. Voila, het bord deed weer dienst;
‘Eerlijk en duurzaam vlees bij boerjoep.nl.’

Vanmorgen heeft Ruud ons derde pakket opgehaald bij boer Joep. Via internet te bestellen en dan zelf ophalen.

De eerste keer na het ophalen raakte Ruud niet uitgepraat. Joep had Ruud een rondleiding op zijn boerderij gegeven. Waar Joep enthousiast uitlegde over de puur natuur cyclus die ontstaat op zijn grond waar zijn beesten grazen en zijn geliefde dieren die alleen maar puur natuur te eten krijgen. Geen kunstmest, geen antibiotica, en een hoop liefde.

‘Ze zijn zo leuk,’ sprak Joep verder terwijl zijn ogen glansden. ‘Moet je kijken Ruud, naar mijn varkens. Ik heb ze nog niet zo lang maar wat zijn dit een geweldige dieren.’ Ruud liep met hem mee naar een stuk grond waar een paar varkens zich omrolden in de modder. In Ruuds enthousiaste relaas kon ik de passie van de boer voelen en zien.

Ik weet dat er velen tegen het eten van vlees zijn. Ik niet. Zolang we het met mate eten en de dieren goed gevoed en goed behandeld zijn tijdens hun bestaan is er in mijn beleving niets mis mee. Want slechte voeding en stress in het dier zet zich voort in degene die het eet. Dus dat vlees komt hier niet in huis en zou nergens op tafel moeten komen.

Waarom ik vlees eet?

Jaren lang was ik werkzaam op de bloedbank. We keurden donoren, namen bloed af, centrifugeerden het en scheidden het van het plasma. De rode bloedcellen lagen in zakjes in de koeling gesorteerd op bloedgroep. We typeerden het bloed, maakten speciaal- bloedjes, en maakten bestellingen klaar voor de ziekenhuizen. Natuurlijk keken we het ook na op aids, hepatitis en andere door bloed over te brengen ziekten.

Van de donoren bepaalden we vooraf hun ontstekingswaarde en hb-gehalte (ijzer). Dit was belangrijk voor de donor zelf. Was deze waarde niet goed dan had de donor zijn bloed zelf te hard nodig. Sommige donoren kwamen al jaren lang en hadden een heel stabiel ijzer gehalte. Was deze dan eens te laag dan vroeg de bloedbank arts ze bij zich. En wat er regelmatig gebeurde bij donoren die ineens vegetarisch gingen eten; hun ijzer gehalte zakte drastisch en ontstekingswaarden stegen.

Voor mij was dit toen al een signaal dat vlees stoffen bevat die goed voor ons zijn. En met alles wat ik de afgelopen jaren over de combinatie kanker en een tekort aan bepaalde voedingstoffen lees is het voor mij duidelijk. Zo’n 3 x in de week eet ik een kleine hoeveelheid vlees. Omdat ik dan voldoende voedingstoffen binnenkrijg waar ik anders aardig naar op zoek moet, en omdat ik het lekker vind.

Dus kortom, ik ben weer helemaal blij met mijn vleespakket van boer Joep waar ik weer maanden mee toekan. O.a. met kleine (voor 2 personen) porties verpakt gehakt, schenkel om soep mee te koken, heerlijk malse biefstukjes, hamburgers, rundvlees, worstjes, entrecote, en ossenhaas.

En in het kader van #steundeboeren heb ik ook de boer weer blij gemaakt.

Heb een mooie dag vandaag,
Manon.

En dan stuit ik ook nog op dit filmpje. Zo mooi! #steunonzeboeren