Een lekker stukje vlees

24 april 2022

Je mag het bijna niet meer roepen anno nu maar ik hou van een lekker stukje vlees.

Jaren geleden stond ik met mijn jongste dochter bij de keurslager. Ze bekeek bijna smachtend de vitrine waarin verschillende soorten vlees lagen uitgestald. Ferm klonk haar stem toen ze vol overtuiging zei; ‘Mam, ik ga echt nooit vegetarisch worden!’

Onze jongste, inmiddels een prille dertiger, leeft en eet bewust en gezond. Net als haar broer en zus en wij. Bewust van wat we in onze mond stoppen, en bewust in het vermijden van zoveel mogelijk zooi die men voeding noemt. Wat echter niet meer dan vulling is en ook nog eens schadelijk voor ons lijf.

Wel eten we allemaal vlees. Niet vaak maar zo nu en dan. Biologisch gevoerd door een boer met liefde voor zijn beesten.

Geen grote hoeveelheden maar zo’n 3 x in de week ligt er toch wel een (bij mij een klein) onsje op ons bord. Ik voel namelijk dat het gezond voor me is, en dat het me van vitamines voorziet die ik nodig heb. En ik vind het ook nog eens erg lekker.

Ik respecteer ieders eetgewoonte en wijze. Doe wat voor jou goed voelt en waar jij energiek en gezond van wordt. Dat is belangrijk. Er zijn genoeg producten uit de natuur die vlees kunnen vervangen om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen. Ik kan echt smullen van een goede vegetarische maaltijd.

Maar als ik iemand wel eens zo’n namaak stukje ‘vlees’ in de boodschappen kar zie gooien dan zou ik graag willen vragen; ‘Weet je eigenlijk wel hoe en waarvan en waar dit wordt gemaakt en wat er allemaal in wordt gestopt waar jouw lijf allesbehalve blij van wordt?’

Met liefs van Manon