Gigos Goud in handen

25 september 2023

Goud in handen,

in de kringen om me heen hoor je er veel over. Nu de onzekerheid groeit over wat er in de toekomst met ons geld gaat gebeuren, groeien ook de mogelijkheden om op andere ‘veilige’ manieren te investeren en de risico’s te spreiden. Fysiek goud of zilver kopen, contant geld achter de hand houden, investeren in crypto’s en ‘veilig’ beleggen. Ook verschuift men geld naar andere banken en buitenland. Is vastgoed nog rendabel, moet je je hypotheek aflossen of juist niet? Van meerdere kanten en verschillende inzichten komen er adviezen, maar ook die professionals geven je geen zekerheid. Spreiden is vooral het advies wat zij geven.

Er ontstaan uiteraard op de vraag naar het veilig stellen van je geld, instanties die mogelijkheden bieden. Eentje daarvan is het bedrijf GIGOS, een bedrijf wat investeert in goud en daar heel veel zaken omheen bouwt.

Ruud, mijn man, is altijd geïnteresseerd geweest in financiële zaken. Een echte ondernemer in hart en nieren met ervaring in beleggen. En zoals het in die wereld altijd ging en gaat; hier win je wat en daar verlies je wat. En dan hoop je uiteraard dat de winst hoger uitkomt dan het verlies.

Er is een periode geweest dat Ruud mensen om ons enthousiasmeerde over beleggen op een bepaalde manier. Niet dat hij daar zelf beter van werd maar om inzicht te geven hoe geld met geld te verdienen. Ook daar hebben mensen wat gewonnen, maar ook verloren. En dat laatste maakte dat Ruud alleen nog maar zelf stappen zette in die beleggingswereld, omdat hij niet de verantwoording wilde dragen (ook al is het Ruud nooit kwalijk genomen omdat hij ze altijd op de risico’s wees) voor het eventuele verlies bij door hem aangebrachte mensen.

Intussen beleggen we al een aantal jaar niet meer. De wereld is zo enorm veranderd, en geld en macht spelen zo’n groot en vies spel dat het altijd gespeeld wordt over de ruggen van de mensen die een relatief klein deel van hun zuurverdiende geld inleggen. Dat dit altijd al zo is geweest, ook in de jaren dat wij erin meegingen, is dit de laatste jaren goed zichtbaar geworden. Waar geld wordt gewonnen wordt geld verloren. En meestal zijn het de goedwillenden die verliezen.

De laatste 3 jaar is heel zichtbaar geworden hoe het spel wordt gespeeld. Follow the money. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Als je het eenmaal ziet heb je het spel helemaal door. Op enorme schaal. Waar wij absoluut niet meer aan mee willen doen. Geld verdienen mag, is leuk zelfs. Maar niet op een snelle manier die over de rug van anderen gaat.

Maar goed. Goud in handen, daar begon ik mee. En niet om dit bedrijf te promoten maar om onze ervaring met dit bedrijf te delen. En onze zorg.

Meerdere ‘bekendheden’, publiekelijk bekend geworden door hun heldere blik en integere kijk op de zaken omtrent de laatste 3 jaar, en die hun kop boven het maaiveld durfden uit te steken, promoten op dit moment het bedrijf GIGOS. Zij enthousiasmeren hun brede achterban wat geld te stoppen in dit bedrijf en daar geld mee te verdienen. Om als je goed je best doet en ook mensen aanbrengt dit je aardig wat bonussen (lees geld) kan opleveren. Je legt een bedrag in, dit kan vanaf €450, koopt hiermee optie-aandelen, waar men in 2025 mee naar de beurs gaat. Voor het bedrag wat je inlegt ‘krijg’ je digitale tokens. Die tokens plaats je op een digitaal bord. Zodra jij mensen aanbrengt worden hun tokens achter jou geplaatst. Bepaalde combinaties zorgen ervoor dat jij bonussen verdient. De helft van die bonus kan je laten uitbetalen in Gossen (cryptomunt) of in goud. De ander helft investeer je weer mee in wat er allemaal aan spel is bedacht. Stukjes land in de cloud, en meer.

Tot zover wat ik ervan snap en ervan kan uitleggen. En wat ik begrijp is dat er heel veel mensen instappen op dit moment. Aangebracht door ‘voorgangers’ met aanzien en vertrouwen.

Eind 2019 kwam dit bedrijf, toen nog GIG geheten, op mijn pad. Ik was best wel geïnteresseerd. Toen ging alles nog in Euro’s en kreeg je ook tokens als je mensen inbracht. Ik ben ingestapt met een klein bedrag waar ik fractals oftewel optieaandelen voor kreeg en besloot om passief investeerder te zijn. Wel bracht ik Ruud ook in voor een klein bedrag maar verder bleven we op onze hoede. Er werd in onze ogen teveel beloofd aan rente en groei. Zoveel dat het ons te mooi leek om waar te zijn. En het contract wat we moesten ondertekenen bevatte een paar punten die ons zeer vreemd overkwam. Alles in het Engels dus alles uitgeplozen in het Nederlands. Met onze vragen over deze clausule kregen we te horen dat we het niet goed lazen en begrepen. Nou ja, dan maar eens kijken wat de beursgang zou brengen die zoals ons werd voorgehouden in 2020 plaats zou vinden. December 2020 zou het bedrijf de beursgang maken ( of hoe dat ook wordt genoemd). Dan zouden de fractals/ optie aandelen echte aandelen worden en er echte waarde aan worden gekoppeld in plaats van op papier.

December 2020 kwam en ineens werd er besloten dat men niet de beurs opging. Het werd met 5 jaar opgeschoven. Op onze waarom vraag hebben we nooit een duidelijk antwoord gekregen. Niet van de persoon die wij konden benaderen, als niet van het bedrijf zelf. Dit bevreemde ons behoorlijk en voor het schamele vertrouwen wat wij al hadden was deze zet niet bevorderlijk.

We zijn zelf weer eens goed gaan kijken op de site. De website was totaal veranderd, er kwamen Gossen ( crypto) die je eerst kocht alvorens je fractals aanschafte en naast de borden met tokens waren er nog veel meer mogelijkheden ontstaan om in te investeren. Alles digitaal uiteraard.

Net als het geld dat wij investeerden digitaal enorm was gegroeid. Maar ja leuk hoor die groei, we konden er niets mee.

En toen kwam ineens de naam GIGOS via de social media opduiken. Op verschillende kanalen en door meerdere gepromoot. Uiteraard gewezen om op eigen risico in te stappen. Want wat moet je tegenwoordig anders doen om je geld veilig te stellen en te laten groeien?

Ik heb ons verhaal voorgelegd aan een van hen. En daar hebben we een goed en integer gesprek mee gehad. In hem heb ik alle vertrouwen. Maar kreeg ik door het gesprek weer vertrouwen in het bedrijf? Nee.

Waarom ik dit schrijf en onze ervaring deel? Omdat ik met groeiende zorg zie hoeveel mensen instappen in dit bedrijf. Hoe ze gretig happen in de geld groei wortel vanuit de angst hun geld kwijt te raken.

En ik hen met klem wil vragen onze ervaring te lezen en zichzelf de volgende vragen te stellen.

- Waarom stap je in? Alleen uit vertrouwen in degene die je aanbrengt? Is dat oké?

- Stap je in omdat er zovelen om je heen die je kent en die je vertrouwt ook instappen? Voelt dat oké voor jou?

- Ga je door in te stappen voor het snelle geld? Waar komt het bonusgeld vandaan? In mijn ogen vanuit de inleg van heeel veeel instappende mensen. Zou het kunnen dat dit bedrijf ook voornamelijk op macht en veel geld verdrienen draait? Zo nee, welk bewijs heb je daarvoor?

- En voor mij persoonlijk de vraag: Wil ik nog wel meedoen in zo’n wereld van macht en geld?

- Besef je dat het geldbedrag dat je inlegt jouw eigen keuze is en je dit ook kwijt kunt zijn?

Ja ik vind het best wel wat om dit stuk te plaatsen. Ik heb ook best wel getwijfeld. Maar tegelijkertijd voel ik dat ik dit moet doen. Ik heb dit stuk dan ook vanuit mijn ervaring, en zorgen maken voor de hype die is ontstaan geschreven. Misschien zit ik er helemaal naast en is het bedrag dat wij hebben ingelegd straks echt zo enorm gestegen. En als we het kwijt zijn is het het risico wat we liepen door in te stappen. Daar zijn wij oké mee.

Maar intussen hou ik twee dingen goed in mijn achterhoofd:

@Waar ergens veel geld wordt gewonnen, wordt het ook ergens verloren…

@Voel zelf en bepaal zelf, en vaar met dit soort stappen nooit op vertrouwen in een ander…

Met een bezorgde groet van Manon