Lekker fit de winter door

Hou jij ook zo van die heerlijke stille herfstdagen? Waarin de blaadjes van de bomen dwarrelen en je ze haast met een plofje op de grond hoort vallen?

Het lijkt toch bijna een utopie? Want wat hield het lang aan. Die sombere natte herfstdagen welke zich aaneen leken te rijgen tot veeeeel te lang. Het licht boven de eettafel was dagelijks aan terwijl de zoveelste regenbui tegen de ramen kletterde.

Genieten van de sombere dagen

Ik weet niet hoe jij dat hebt maar naast de somberheid kan ik ook echt genieten van de donkere dagen. Zo nu en dan dwaalt mijn blik vanaf mijn laptop bewust naar de tuin. Dan bewonder ik intens het tuinschuurtje en de hoge schutting waarvan de felrode slierten van de wilde wingerd door een windvlaag worden opgetild. Wat zijn de herfstkleuren toch ongelooflijk mooi.

Maar hoe we daar ieder ook over denken, de zomer is definitief voorbij....

Maak gebruik van het wisselen van de seizoenen.

En met dat de zomer voorbij is komt ook de tijd dichterbij van verkoudheid en griep. Luisteren naar je lichaam en naar je intuïtie is daarom weer heel belangrijk. En dat kan je mooi koppelen aan het luisteren en kijken naar het seizoen. Het schijnt dat de overgang naar de herfst en de overgang naar de lente je lichaam extra ontvankelijk maakt voor verandering. Maak daar gebruik van zei de biochemicus altijd waar ik een poosje mee opliep: je boekt met minder inspanning maximaal resultaat.

Hou verkoudheid en griep buiten de deur

Voor mij zijn oktober en maart dan ook de maanden geworden om te ontgiften en bij te stellen waar nodig.

Maar hoe ontdoe je je lijf van ballast? En hoe hou je de winter virussen buiten de deur? Want ik weet niet hoe het met jou zit maar ik heb de afgelopen winter een paar keer een flinke verkoudheid opgelopen tot een bronchitis aan toe. En omdat ik vastbesloten ben om herhaling te voorkomen ben ik al mijn artikelen weer eens doorgelopen op zoek naar hoe ik mijn weerstand met zoveel mogelijk natuurlijke middelen kan oppoetsen.

Een paar goede tips om je weerstand te verhogen

Hier komen ze:

 • Ontdoe je lijf van opgeslagen afvalstoffen door middel van een ontgift kuurtje: Gedurende een week leng je iedere morgen een literfles fles met water aan met een theelepel natriumbicarbonaat en uitgeperste citroen. Schenk meerdere malen per dag een half glas uit en vul aan met gewoon water. Drink de literfles iedere dag leeg, gedurende een week.
 • Blijf bewegen. Bewegen is een must voor de aanmaak van dopamine (je fijn voelen), je microcirculatie, stofwisseling en het soepel houden van je spieren en bewegingsapparaat. Geen zin de deur uit te gaan in de herfst? Ik begin iedere dag met een 7-10 minuten thuistraining van Jaqueline van Dijk. Voor mij is dit een perfecte manier om te blijven trainen. En probeer daarnaast iedere dag een half uurtje buiten te lopen met je hoofd in de wind of onder de papaplu.
 • Maak je eigen weerstandverhoger. Vul een lege augurk of jampot met (biologische) schijfjes citroen en schijfjes verse gember. Vul dit op met rauwe honing tot de rand. Laat 24 uur staan in de koelkast. Neem iedere dag van dit anti- verkoudheid en anti-griep middeltje een theelepel per dag.
 • Pas je voeding aan aan het seizoensaanbod. Maak lekkere koolschotels (boordevol vitamine C) en variëren maar.
 • Geen koude spijzen maar warm. Vervang volgens de Chinese gezondheidstradities de rauwkost en koude maaltijden voor warme, en groentesmoothies voor warme (groente) soepen. Drink je glazen water op kamertemperatuur dus niet ijskoud.
 • Hou je lijf warm. Verkoudheid heeft eerder vat op je als je het koud hebt. Dan zijn je systemen zo in de weer met verwarmen dat ongenode gasten ongezien binnen komen komen. Ook als je maar eventjes de tuin inloopt voor de vuilnis of anders. Dus tover je lekkere sjaal weer tevoorschijn en trek je hemd weer aan om je onderrug te beschermen tegen kou.
 • Hou ook je voeten warm. Ik hoor mijn moeder vroeger nog zeggen: Trek wat aan je voeten!
 • Loslaten. De bomen laten hun blad los, de natuur komt in rust-stand. Ook tijd voor jou om los te laten wat je niet meer dient en het wat rustiger aan te doen. Zeg overbodige gedachten liefdevol gedag. Mediteer wat vaker op een dag, al is het maar een paar minuten per keer. En duik wat eerder onder de wol tijdens de donkere avonden.
 • Levertraan. De R zit weer in de maand. Tijd voor extra vitamine A en D. Neem net als vroeger iedere dag levertraan maar nu in een capsule zodat je de vieze smaak niet proeft;).
 • Extra magnesium en vitamine C. Ook van vitamine C en magnesium kan je lichaam in de winter wel wat meer gebruiken. Voel je een lichte verkoudheid opkomen? Neem ieder uur een vitamine C, ook de volgende dag en je zal merken dat het helpt, echt waar!
 • Een futloze dag? Voel je je een dagje wat futloos met minder zin? Neem een warm bad of voetenbad, hul je in je warme pyjama en pantoffels met een plaid, steek de kaarsjes aan en zet een grote pot gemberthee. Gember is een uitstekende ontstekingsremmer, het stimuleert je bloedsomloop en houdt je lijf warm.
 • Toch verkouden? Wordt je ondanks de maatregelen toch verkouden of grieperig? Geef eraan toe en ziek uit. Je lijf ontdoet zich van de ziektekiemen en vaak neemt het andere parasieten in je lijf mee. Mooi meegenomen toch?
Ik wens je een heerlijke energieke en gezellige winter!

Met een gezonde groet van Manon

Meer Eigen-wijze tips lezen? Je vindt ze hier
Benieuwd naar mijn site? Je vindt hem hier