Wat zeg je tegen je oncoloog als je afziet van verdere behandeling?

27 november 2009

Weken leefde ik zonder. Dagen zweefde het aan de oppervlakte. Tot de angst me ineens te pakken kreeg. Wat deed het met mij, toen de kanker in mijn familie zodanig huishield dat het afscheid nemen van dierbaren bijna een gewoonte werd? Wat deed het met mij, als ik onder de douche mijn warme zachte borsten omvatte en voor de zoveelste keer nieuwe oneffenheden voelde? 

manon-schrijft 18 Miniatuurjpg

Mastopathische borsten

In de jaren die ik menstrueerde waren mijn borsten steevast gevoelig, bobbelig, en onrustig, medisch genaamd; mastopathie. Ik heb ze menig keer vervloekt bij het ontdekken van nieuwe en pijnlijke oneffenheden. Het maximum cystes dat ooit in 1 borst werd geteld was twintig. Na het stoppen van de menstruatie, kwamen ze eindelijk tot rust. Bijna geen bobbels meer, geen pijn meer, geen onrust meer. Tot 27 november 2009. 

Geplette borsten

Daar stond ik weer, mijn borsten geplet tussen de platen van het röntgenapparaat. De tranen sprongen me in de ogen van de angst dat het dit keer misschien.... Ik wil dit niet meer, dacht ik nog opstandig. Uiterst zorgvuldig en pijnloos ging de arts te werk. Haar doortastendheid, haar verontrustende blik, haar vernietigende woorden. Hoe vertelde ik dit mijn kinderen? Mama! 

Het meisje van vroeger

In de grote spiegel zag ik 2 weken later mijn spiegelbeeld. De met zachte kussentjes opgevulde cups. Ik zag opeens weer het meisje van negen met de bh van mijn grote zus Marry gevuld met zakdoekjes. "Uit alsjeblieft, mag hij alsjeblieft uit?" mompelde ik. "Ik wil naar huis.." Ik mocht naar huis. Woensdag geopereerd, vrijdag mijn ontslag. Ik verlangde intens naar de veilige vertrouwde omgeving van thuis. 

Ik zag af van verdere behandeling

Er was veel voorafgegaan aan mijn beslissing om af te zien van chemo en hormoontherapie. En ik wist echt heel zeker dat ik het niet wilde. Maar hoe vertel je dit aan een oncoloog die al vanaf de eerste keer totaal niet geïnteresseerd was in mijn persoon achter de patiënt?  Die steeds maar weer sprak over protocollen wat opgevolgd moest worden? Ik zag hier zo tegenop dat ik in de pen klom. Lekker veilig op afstand van hem, en toch goed alles kunnen weergeven waarom ik het niet ging doen.

Brief aan de oncoloog

Vrijdag 8 januari 2010

Geachte oncoloog,

Na 4 januari 2010 bij u op consult te zijn geweest stond de draaimolen in mijn hoofd niet stil. Een draaimolen die wikte en woog, en als de molen gedraaid had weer opnieuw aan zijn rondje begon.
Ik ben een vrouw die leeft in het nu, en bij wie kwaliteit van het leven voorop staat. Er zijn me van dichtbij vele dierbaren ontvallen aan verschillende soorten kanker. Met de Chemotherapie begon hun ziekte pas echt. Ziekte, zeer, en heel veel bijwerkingen waar een buitenstaander geen weet van heeft, tot hij zo dichtbij staat als ik stond. Een algeheel gevoel van malaise, langzaam vervallend in uitgemergelde lichamen, tot de dood onomkeerbaar was. Dit van zo dichtbij te hebben meegemaakt heeft me, hoe kan het ook anders, gevormd. Het heeft me ook geleerd dat kanker in mijn familie meer kans krijgt te ontstaan en zich te ontwikkelen dan bij andere families. Mijn theorie is de volgende: ons rehabilitatiesysteem werkt minder dan zou horen.
Met dit gegeven, heb ik leren leven in het nu. Gezond leven en eten, veel bewegen en genieten van de dag van vandaag. Van mijn gezin, van mijn leven, van de natuur.

Ik heb natuurlijk veel nagedacht over eigen leven door de zieken en doden om me heen. Wat zou ik doen als de kanker mij zou overkomen? Ik wist toen al heel zeker wat ik nu in de praktijk breng: Alles wat in mijn vermogen zou liggen zou ik aanpakken, zonder dat mijn leven aan kwaliteit zou inboeten. Bij borstkanker zou ik beide borsten willen laten amputeren, klieren verwijderen waar nodig zou zijn. Maar ik zou nooit, zoals ik me in de gezegende fase van gezondheid kon bedenken, laten overhalen tot Chemo therapie. Geen levensverlenging bij uitzaaiingen, geen Chemo in de vorm van preventie. Niet dat toch al niet zo goed werkende rehabilitatiesysteem teniet doen zodat een andere cel de kans zou krijgen tot een foute deling en mijn systeem niet bij machte zou zijn dit te herstellen.

Ik kreeg helaas ook borstkanker. En met de kanker ontstond een enorme vechtlust en zekerheid in me. Ik ging niet mijn broer, zus, vader en neefjes achterna! Ik was op tijd, dat voelde ik in alle vezels van mijn lijf! En met de ellende van altijd terugkerende cysten in mijn onrustige borsten wilde ik eindelijk rust. De maatregelen die ik hieruit voortvloeiend wilde nemen zijn genomen, mijn borsten zijn geamputeerd, de klieren verwijderd. De tumor is uit mijn lijf, in twee klieren werd een microcel gevonden, de rest was schoon.

Natuurlijk wilde ik alle adviezen, percentages, en behandelplannen van de artsen horen. Zonder dit zou ik geen weloverwogen beslissing kunnen nemen over mijn lijf, en over het behandelplan waar ik uiteindelijk over mag beslissen. Maandag heb ik u aangehoord en het gesprek met u, alle voor en tegens, ervaringen uit het verleden, mijn blik in de toekomst, hebben lang in mijn hoofd rondgetold.

Mijn beslissing is op al deze zaken gebaseerd.

De winst die u me biedt op langere termijn met het advies tot Chemo en hormoonbehandeling is me in verhouding met verlies aan kwaliteit op korte termijn, te weinig. De beslissing omtrent Chemo stond voor mij al vast, maar over de Hormoontherapie heb ik lang en goed nagedacht. De ervaring met hormonen in het verleden weegt hierin beslist mee. Pilgebruik maakte me depressief, haalde me flink uit evenwicht, en zorgde zelfs voor aanvallen van gezichtsuitval. Ik heb verschillende soorten gebruikt, ik knapte pas op toen ik er mee stopte.
Ik menstrueer sinds een ruime vier jaar niet meer, heb in die jaren vele opvliegers gekend, en kreeg gewrichtsklachten. Hierdoor moest ik steeds bijstellen, en heb ik het sporten moeten laten. Maar sinds een half jaar voel ik me weer in evenwicht. Ik heb volop energie, wandel en fiets dagelijks, ski regelmatig in Oostenrijk en zit goed in mijn vel. Dit wil ik niet opnieuw uit balans laten brengen door Hormoontherapie. Want het feit blijft bestaan dat deze geadviseerde therapieën me nog geen garantie tot de deur geven. Mijn leven van nu, de kwaliteit, mobiliteit, stabiliteit van nu, wegen voor mij honderd keer zwaarder dan de bijwerkingen van de therapieën die me geadviseerd worden.

De statistieken overtuigen me niet, de zekerheid van me iedere dag meer in evenwicht voelen door zowel geestelijke als lichamelijke stabiliteit overtuigen me wel. Toekomst kijken kan niemand, en ik heb geleerd te handelen op het moment dat het zich aandient. Zou de kanker ooit terugkomen dan ben ik ervan overtuigd dat dit ook met Chemo of Hormoontherapie gebeurt. En die overtuiging weegt zeker mee in mijn besluit.

De kans van terugkomst, dat weet ik als geen ander, blijft aanwezig maar de kans dat ik schoon blijf is veel groter. Met de angst zal ik leren leven, het vertrouwen in mijn lijf zal ik na verloop van tijd terug winnen. Het volgens u grotere risico wat ik neem door geen therapieën te volgen, die neem ik. Ik neem hiervoor de volle verantwoordelijkheid.

Ik respecteer uw kennis en uw advies dermate. Ik respecteer het gesprek en de uitleg die ik van u kreeg, zonder dat had ik deze beslissing niet weloverwogen kunnen nemen.
Ik hoop dan ook van harte dat u mijn beslissing om te kiezen voor kwaliteit van leven accepteert en dat u mij niet probeert over te halen de medische adviezen op te volgen. Ik hoop bovenal dat u respecteert wat deze keuze voor mij betekent: Leven in het nu.

Rest me nog een vraag.

Waar vind ik lotgenoten die net als ik het advies van Chemo en Hormoontherapie niet opvolgen? Daar zou ik namelijk heel graag mee in gesprek komen.

Hoogachtend, Gerda Manon Glas

Het antwoord van de oncoloog

Bij thuiskomst van onze skivakantie stonden er 2 berichten op mijn voicemail, afkomstig van de oncoloog. Ik belde terug. Het gesprek ging als volgt:

O "Ik heb uw brief ontvangen en naar aanleiding hiervan wil ik u vragen op mijn spreekuur te komen."
" Sorry? Waarom?"
O "Ik wil u graag spreken met de andere oncologen erbij."
"Maar waarover dan?"
O "Om u op uw besluit geen behandeling te willen terug te laten komen"
"Maar ik heb toch aangegeven af te zien van verdere behandeling?"
O "Dan laat u in onze ogen grote kansen liggen. Het is heel belangrijk dat u de adviezen opvolgt als u wilt genezen."
"Wat is u niet duidelijk geworden uit mijn brief? Ik heb aangegeven dat ik geen behandeling wil, dat dit mijn verantwoordelijkheid is. Wat wilt u nu nog van mij?"
O "Dat u beseft wat voor kansen u laat liggen."
"Dat besef ik, daar kan geen gesprek met wie dan ook iets aan veranderen."
O "Dat valt echt te betreuren mevrouw Glas."
"Mag ik u nog iets anders vragen dokter?"
O "Natuurlijk mevrouw.."
"In mijn brief vroeg ik of ik met patiënten zou kunnen spreken, die net als ik van verdere behandeling afzien. Daar zou ik heel graag mee in contact willen komen."
O "Die zijn er niet mevrouw. Iedereen volgt de adviezen op zoals u ook zou moeten doen."
"Dan wens ik u een heel fijne dag en bedank ik u voor de waarschuwing."
O "Dag mevrouw Glas."
"Dag dokter."

Pas later op de dag drong zich een vraag aan me op. Hoe komen er statistieken tot stand met overlevingskansen bij het gebruiken van chemo als er geen groep is meegenomen die geen chemo gebruikt? 

2019- 10 jaar later

We zijn bijna 10 jaar verder, en het gaat hartstikke goed met me. In de afgelopen jaren heb ik me enorm verdiept in gezondheid. Mentaal en fysiek. Ik mag wel zeggen dat ik op dat gebied enorm gegroeid ben en ik word steeds weer bevestigd in mijn keuze voor een andere weg te kiezen dan de chemo en hormoontherapie. Nog steeds heb ik zo nu en dan een oneffenheid in het gebied bij mijn borststreek. Maar het boezemt me geen angst meer in. Het komt en het verdwijnt weer, net als het vroeger kwam en ging. Maar nu zonder de onrust van naar de huisarts, weer een mammografie en echo, en onzekerheid. Dit is zo`n verademing. En die verademing zet zich door in mijn mind, daar ben ik van overtuigd.

blog-luxe-chalets-oostenrijk 2 AangepastJPG

Twijfel je aan de reguliere protocollen?

Ik geloof zelf niet in protocollen opvolgen bij ziekte, klachten en kanker. Niemands weg zou dezelfde moeten zijn, omdat iedereen anders is, anders voelt, andere trauma`s heeft, en andere genen. Het zou toch zo moeten zijn dat als je bij een arts komt hij of zij je als eerste zou adviseren:

-Kom uit de angst
-Lees je in
-Verander je leefstijl
-Ontgift
-Voed jezelf in plaats van jezelf te vullen
-Ruim je trauma`s en je oude patronen op
-Leer hoe je je brein/mind voor je kan laten werken
-Wees kritisch en ga in gesprek met je behandelend arts. Gelukkig is er ook in artsenland de laatste 10 jaar veel veranderd! Merk je tegenwerking? Ga op zoek naar een andere arts! 

Waar vind je goede informatie?

Goede informatie vinden is een hele zoektocht. Alle voor mij waardevolle informatie en de gezette stappen heb ik gebundeld in een overzichtelijke handleiding. De eerste druk was eind 2018  uitverkocht en ik heb hard gewerkt aan de tweede druk. Bijgewerkt, er informatie aan toegevoegd  tot een overzichtelijke Eigen-Wijsheid handleiding. 

De stap voor stap handleiding

In de Eigen-Wijsheid handleiding neem ik je mee in mijn wereld, in mijn visie, mijn gezette stappen, en door en met welke informatie ik tot hier kwam. 

Wellicht kan dit jou helpen om de zoektocht naar goede info te vergemakkelijken en jouw eigen unieke pad naar genezing te bewandelen.

De handleiding bevat 170 pagina`s en is voor 9,97 ook van jou.

Ja ik bestel ook graag de handleiding bij je!