Zwervend huis en ander vuil...

12 juni 2023

We zwerven al een poosje met de camper door Oostenrijk, Slovenië, Bosnië, en Kroatië. Het heerlijke vrije gevoel, ons eigen huisje op wielen, wat is het leven toch goed voor ons.

De motor van de auto blijft draaien terwijl de wielen knarsend op het grindpad tot stilstand komen. Het passagiers portier wordt geopend terwijl de man achter het stuur naar de zijkant buigt en een vuilniszak uit de deur kiepert. Met een klap sluit het portier, een dot gas laat de wielen slippen voor hij zijn weg vervolgt.

Het is niet de eerste keer deze vakantie. Overal waar we stoppen, op parkeerplaatsen, rustplekken; het is er een vuilnisbelt. Als er al vuilnisbakken staan puilen ze uit en staan er door beesten aangevreten zakken naast, en kijk je de rots af naar beneden ligt het bezaaid met troep.

Zowel in Slovenië, Bosnië Herzegovina, en Kroatië…

Elektrische auto’s hebben we tot vandaag nog niet gezien. Oude Volkswagens, ford, Renault 4; allen stok oude modellen. Puffend in een wolk van rook en veel herrie makend. Maar vandaag zagen we dus voor het eerst een Tesla op de weg.

We betalen in de supermarkten, restaurantjes, markten, winkels, en de campings; overal contant. De pin is bijna nog nergens. Bij de supermarkt hangt veelal nog een betaal automaat buiten.

De inwoners zijn zeer sociaal met elkaar en familie mensen. Komen ze elkaar of een bekende tegen, dan worden er driftig handen geschud en knuffels gegeven. Niezen doen ze nog lekker in de hand. Het verheugt me dat het begroeten met vuisten of elle bogen ze niet is gelukt.

Het zijn een paar van de vele items die ons opvallen. In deze prachtige landen qua natuur, en hun rijke historie en oorlogszuchtige wrede geschiedenis.

Daar kan ik dan soms over zitten peinzen als ik lekker niets doende in de verte staar.

Over ons eigen kleine land, mooi en netjes en uniek, waar ik van hou. Ik ben nog altijd dankbaar dat mijn wiegje daar stond.

Tegelijkertijd is het ook het land met zijn vele overmatig vele regeltjes, en het altijd maar willen fungeren als het beste jongetje van de klas. Dwaze en onuitvoerbare plannen worden uitgerold om vervuiling terug te dringen, bakken met geld worden weg gegeven om een oorlog in stand te houden, stikstof grafieken vervormd om onze boeren eruit te werken en nog veel en veel meer.

Dan vergelijk ik het met deze landen. Waar geen mens zich druk maakt om straatvuil of uitlaatgassen. Waar de politiek zoals het lijkt slechts geïnteresseerd is EU-gelden te besteden aan het aanleggen van uitmuntende snelwegen en de EU-winkelketens die overal opduiken; spiksplinternieuwe winkelcentra met Liddl’s, Kick’s, DM’s en meer.

Maar zich bezig houden met het terugdringen van vervuiling op welke manier dan ook, daar houden ze zich hier vooralsnog geen sikkepit mee bezig……