Vet is goed, ons lichaam heeft het nodig!

Wel de goede vetten uiteraard, vetten die ons lichaam herkent...

Over vetten bestaan veel onduidelijkheden en allerlei, vooral commerciële, meningen. Onthoud: Vet is goed; ons lichaam heeft het nodig. Het kan zelfs niet overleven zonder vet. Met een goede verhouding van de essentiële vetzuren (worden niet door het lichaam zelf aangemaakt) voorzien we (na allerlei unieke lichaamsprocessen) onze lichaamscellen van voldoende zuurstof die nodig is voor energie; om zich voort te planten en gezond te functioneren. Een tekort aan vetten (een juiste verhouding omega 6 en omega 3) is een primaire oorzaak van het ontstaan van allerlei ziekten en klachten. 

Zuurstof tekort op cel niveau door een tekort aan de juiste vetten

Zuurstof tekort op cel niveau wordt veroorzaakt door bewerkte oliën en vetten te eten van de voedingsindustrie en uit de vakken met bak- en braadolie in de supermarkt. Deze van oorsprong functionele en noodzakelijke zuurstof verplaatsende: basis essentiële (kan het lichaam zelf niet aanmaken) vetzuren zijn door bewerking, verwerking en raffinage vernietigd. Onthoud: Een lang leven op de plank: zuurstof genererend vermogen kwijtgeraakt. NB. Transvetten zijn het topje van de ijsberg v/d methoden die door de voedselindustrie gebruikt worden om een lang plankleven te verkrijgen en het zuurstof genererende vermogen te vernietigen.

Wat zijn dat eigenlijk? Die vetzuren?

Wat moeten wij weten over de vetzuren?
Daar het vetzuren verhaal zeer complex is, beperk ik me hier tot het belangrijkste. Uitgebreidere informatie kunt u vinden bij de bronnen zoals onder beschreven.
De belangrijkste vetten om te onthouden zijn:
1.    De Onverzadigde vetten (vloeibaar)
2.    De Verzadigde vetten (stollen bij huiskamertemperatuur). 
De onverzadigde vetten, ook wel essentiële vetten genoemd, zijn de beste vetten voor ons lijf. Te herkennen aan hun vloeibare karakter (Uitzondering hierop is kokosolie=goed).
De Verzadigde vetten, zijn veelal dierlijke vetten (met uitzondering van kokos- en palmolie) die aanwezig zijn in vlees, kaas, en melk. Bestaat een product uit verzadigde vetten van natuurlijke goede kwaliteit, en rijk aan voedingstoffen, zoals bv. biefstuk van goede kwaliteit (als het dier onder gezonde omstandigheden is opgegroeid en gezond heeft gegeten), (en producten als roomboter, en grasboter) dan herkent je lijf dit als voeding en weet het er uitstekend raad mee. 
Is het verzadigd vet echter een fabrieksproduct dus bewerkt, dan zijn ze uiterst ongezond. Deze vetten komen veelvuldig voor in alle bewerkte (commerciële) voedingsmiddelen zoals margarine, alle in de fabriek gemanipuleerde bak en braad producten (ook Becel!), koekjes, chips, cake, taart, donuts, frituurvoedsel, crackers, beschuit, junkfood (McDonald’s e.d.) en zelfs melkpoeder. 
Ze ontstaan bij industrieel harden van plantaardige olie. Doordat de vetzuursamenstelling door de hydrogenering (bewerking) zo dusdanig verandert is, herkent ons lijf ze niet meer als vetten. Dat maakt deze vetten zo ongezond: het lichaam ziet dit vet als lichaamsvreemde stof en heeft de grootst mogelijke moeite met afbreken en slaan als toxines op in onze cellen. 

Belangrijk voor de zuurstofvoorziening (energie) in de cellen is voldoende dagelijkse inname omega 6 en omega 3 in de verhouding 1:1 tot 2:1. 

Aanbevolen Dagelijks gebruik

De juiste dagelijkse verhouding is omega 3: omega 6/   1: 2 (tot 4). 
Hennepzaad olie is een olie die de juiste verhouding aan omega 3 en 6 bevat. 
Omega-3 vetzuren zijn onder andere rijk aanwezig in
vette vis, visolie, krill olie, lijnzaad en walnoten.
Omega 6 in plantaardige oliën als zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, pompoenolie en pitten, teunisbloem olie, en (ongebrande ongezouten) walnoten, hazelnoten, cashewnoten, lijnzaadjes. 

Wat gebruik ikzelf aan omega 3-6 vetten?

Iedere morgen in mijn ontbijt 1 eetlepel hennepzaad olie, afgewisseld met lijnzaadolie. Ik voeg standaard een scheut hennepzaadolie in een (groene) smoothie.
1x dgs een krill- of vis- olie of levertraan capsule. Ik wissel dit zo nu en dan af. Nu gebruik ik de levertraan capsule vanwege de daarin voorkomende vitamine A en D. 


NB. Houd goed de verhouding in de gaten. Gebruik je in verhouding teveel omega 6? Vul dan ook de omega 3 daarop aan. Anders wordt de vetzuursamenstelling in het lichaam (en in de cellen) te onevenwichtig en gaat het tegen je werken.   


Het is mijn missie geworden om alle kennis die ik heb opgedaan te delen met alle vrouwen die daar belangstelling voor hebben op de inspiratie-dagen Eigen-Wijsheid. Zoveel mogelijk in klare Jip en Janneke taal dus voor iedereen toegankelijk.

Zuurstoftekort in de cel door tekort aan vet

De cel (alle lichaamscellen) heeft energie nodig en haalt dit uit zuurstof. Als de cel tekort zuurstof tot zijn beschikking heeft (al bij een tekort 1/3!), zal hij uit drang tot overleven energie uit een andere bron gaan putten. Lukt dit niet dan sterft de cel. De cellen die dit wel lukt halen de energie uit suiker (dit proces heet fermenteren). De benodigde  suiker voor dit proces haalt de cel uit alle koolhydraten.

Dagelijkse voedingsadvies en de juiste vetten

Heel belangrijk is om bij voorkeur voedsel te nuttigen welke onbewerkt is, zuiver is, en niet eindeloos bewaard kan worden. En bedenk bij het eten van vlees: Hoe heeft het dier geleefd en gegeten? Want wat het dier heeft gegeten krijgen wij op onze beurt weer binnen.
a. Zuivere onbewerkte producten aanschaffen
b. Ontgiften (onze cellen van de in de loop der jaren opgeslagen toxines ontdoen, toxines belemmeren een goede ademhaling) 
c. Vermijd alle producten waar vetarm op staat en iedere vorm van suiker
d. Dagelijkse een volgende dosis pure oliën: 
1 eetlepel (Koudgeperst) Hennepzaadolie: bezit de verhouding 2,5: 1 (omega 6:3)
Let op de juiste verhouding en inname: gebruikt men naast de hennepzaadolie veel olijfolie (omega 6)? Neem dan bijvoorbeeld liever lijnzaadolie ipv hennepzaadolie (Verderop een rijtje oliën en de verhoudingen). 
e. Werk aan de darmflora en het immuunsysteem
f. Voldoende dierlijke eiwitten (mits zuiver, lees: wat de dieren aan voedsel (b.v. teveel aan antibiotica) binnen krijgen, krijgen ook wij als mens binnen als wij dat dier eten) (eiwitten helpt de hemoglobine in het bloed met het opnemen van voldoende ijzer; dit leidt tot een maximale hoeveelheid zuurstof in het bloed en goede zuurstofdruk in het weefsel en verschaft vitamines die de opname van mineralen ondersteunen) uit biologische of natuurlijke vrije uitloop bronnen, vrij van antibiotica, pesticiden en hormonen. Biologische eieren en kaas (waaronder cottage cheese/ hüttenkäse/, (zure) room e.d.) zijn fantastische eiwitbronnen.
g. Eet veel groente (onbespoten) en fruit (bij kanker liefs geen fruit) met mate vanwege de fruitsuikers.
h. Houdt de hoeveelheid koolhydraten zo klein mogelijk (suikers, brood, graan, zetmeel, pasta). Een volwassene met een gewicht van 72 kilo zou ongeveer maximaal 60 gram koolhydraten per dag moeten innemen. Dit is 240 calorieën aan koolhydraten.
In het boek van Brian Peskin staat ook een menuplan om de juiste verhoudingen aan eiwitten en vetzuren binnen te krijgen. Hiermee kan men naar hartenlust variëren.
i. Dagelijks een goede Multi vitamine (bijvoorbeeld Plantina Fit)
j. Dagelijks een goede Vitamine C (bijvoorbeeld Plantina fit)
k. Werk aan de geest! Genezen van kanker is ook kiezen voor jezelf. Jezelf de moeite waard vinden. Oude belemmerende patronen omgooien. En bedenk daarbij: hoe moeilijk soms ook: Er is altijd een keuze! 

Een Kleine greep uit verschillende oliën en wat ze bevatten

Zonnebloemolie: omega 6: 65% - Olijfolie: omega 6: 8%- Lijnzaadolie; omega 3: 55% en omega 6: 20% (dus verhouding 2:1 i.p.v. 1:2) -Hennepzaadolie; omega 3:22% en omega 6: 45-60%. Deze laatste olie bevat de juiste verhouding 2:1. 

Koudgeperste oliën niet verhitten

Bij verhitten van koudgeperste olie verliest het zijn verzadigd karakter. Braad en bak afwisselend in: roomboter, olijfolie (mild!), zonnebloemolie, kokosolie (bevat veel omega 6). Bij gebruik van olijfolie: Neem voor koud gebruik in salades als dressing de extra vergine van de eerste persing.  
Gebruik voor bakken en braden de milde of gewone (olijf of andere) olie en eventueel met een klontje roomboter voor de smaak.  


NB. Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele behandelwijze een losstaand wondermiddel is. Ten alle tijde spelen meer factoren een rol in het ontstaan van ziekte en kanker en zal men aan alle aspecten moeten werken welke tot uiteindelijke genezing zal leiden. Daarbij speelt het brein oftewel de geest een heel grote rol! 


NB. Blijf dicht bij jezelf! Voel wat goed is voor je en wissel eens af qua supplementen of anders als jouw lijf voelt dat het anders wil. Leer goed te voelen!  

NB. Deze informatie is geen vervanging voor regulier medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts. 

Veel succes, met liefs van Manon


De tijd staat niet stil en ik verdiep me graag in allerlei nieuwe ideeën en info welke ik graag met je deel.

Bronnen:
Amber Albarda: www.amberalbarda.nl Amber heeft een geweldig leuk kookboek geschreven met veel informatie over voeding.
Brian Peskin: http://www.brianpeskin.com/ auteur van het boek: het verzwegen verhaal over kanker.


Meer vertrouwen in je lichaam door zelfhypnose.

Natuurlijk raak je door alle info en omgevingsfactoren het vertrouwen in jezelf wel eens kwijt. Daarvoor werkt zelfhypnose super. Ik luister dan ook regelmatig de zelfhypnose meer vertrouwen in mijzelf .

Alle voor mij waardevolle informatie en de door mij gezette stappen met bijbehorende artikelen heb ik gebundeld in een overzichtelijke handleiding waar je de zelfhypnose audio gratis bij krijgt. Voor 9,95 kan je de hele handleiding downloaden maar je kunt de eerste 15 pagina`s eerst  inkijken zodat je kan kijken of het iets voor je is. 

15 pagina`s