Het gonst

10 september 2023

Het gonst. Het gonst zo heftig dat het niet meer weg te wuiven is. Je zou kunnen denken ach het waait wel weer over. Even de andere kant op kijken en het is weg. Echter hebben we dat teveel gedaan. Met alle gevolgen van dien.

Ik was altijd wat behoudend in mijn mening. In het uitdragen ervan. Om hier wat nuance in aan te brengen; ik wil niet oordelen maar heb wel mijn mening. En die lijn daartussen is dun heb ik bemerkt. Ook bij mezelf.

Ik wil niet oordelen. Want daar komt twee-strijd van en ik hou niet van strijd. Ik hou van harmonie en respect voor elkaar. Niet van 1 maar van 2 kanten. De 6 en de 9. Als ik aan de 6 kant sta moet ik in beweging komen om jouw 9 te zien. En andersom. En dat is waar de eenrichtingsweg verdrietig genoeg stagneert. Waar de mening een oordeel vormt. En het oordeel de kans krijgt te ontkiemen tot strijd.

Als we voorbij de meningen en oordelen kijken zien we dat we allemaal hetzelfde willen. Een mooie schone wereld, waarin we leven en laten leven. Waarin er genoeg eten en huisvesting is voor iedereen. Waarin er geen oorlogen worden gesmeed, geen smerige politiek wordt gespeeld via macht en geld en chantage en misbruik.

Ik heb me vaak genoeg gevoeld als dat meisje dat misschien te simpel dacht. Wat deed men toch moeilijk, warrig, onduidelijk, mistig, onnodig veel tijd stekend in praten en management en afschuiven. Maar ja ik had geen verstand van politiek dus hoe kon ik het weten? Terwijl een sterk weten in mij wist; dit kan veel inzichtelijker en eenvoudiger.

Mijn sterke goed ontwikkelde buikgevoel en mijn gezonde verstand. Mijn open mind en mijn geest tot onderzoeken. Mijn stevige wortels in de klei. Mijn kracht om niet weg te kijken. Voor mijn mening uit te komen en daarin te proberen niet te oordelen. Ik ben nog nooit zo blij geweest met deze kwaliteiten. Ze maken me sterk en geven me de kracht mijn rug recht te houden voor wie ik ben en waar ik voor sta. Ik doe niet mee. Toen niet en nu niet en nooit niet.

Het artikel waar dit schrijven een reactie op is plaats ik in de eerste reactie.

Een fijne zomerse zondag,

Manon.