Hoe ervaar jij groepsapps?
Ik moet eerlijk bekennen; ik ervaar het nogal eens dubbel. Ik ervaar de ene groep alleen maar als een toevoeging en ik ervaar bij de ander regelmatig irritatie. Herken jij dit ook?
Irritatie
Irritatie is een weerspiegeling van mijzelf. Dus als er irritatie ontstaat zegt dat iets over mij. Maar ik vind die uitspraak toch ook wel vaak makkelijk en eenzijdig. Want we zijn geen monniken maar mensen met onze emoties die ons zo nu en dan flink in de weg kunnen zitten. En om dit voor mijzelf helder te krijgen ben ik er toch maar eens dieper ingedoken.
De groepsapp.
De groepsapp is natuurlijk super handig en functioneel. De app waarbij in een keer iedereen op de hoogte is van een familie of vrienden bericht. Waar ieder op kan reageren, ieder dat leest en ook weer direct op de hoogte is hoe wanneer en hoe laat. Tot zover zou het dan toch alleen maar goed moeten gaan toch?
Waar ontstaat dan precies de irritatie?
Irritatie 1.
- Waarom reageert Teun standaard niet, Jan altijd zo kort/ Truusje zo lang / en gebruikt Mien altijd zoveel hartjes of juist helemaal geen hartjes?
Irritatie 2.
- Wat interesseren mij die foto`s nou van altijd datzelfde item op verschillende plaatsen?
Irritatie 3.
- Waarom reageert men altijd massaal op berichtjes van die ene persoon, maar
ontstaat er soort van radiostilte als ik
iets plaats?
Irritatie 4.
- Je wilt iets organiseren en stelt een datum voor waar door een aantal uit de groep gewoon niet wordt gereageerd. Je kijkt steeds op je mobiel of ze al reageren maar er komt niets. Na 3 dagen stilte voel je je teleurgesteld/ afgewezen / niet leuk / belangrijk / gezellig genoeg. En neem je je voor niets meer te organiseren.
Een andere kijk
Negatieve gedachten, in wat voor vorm en uit welke bron dan ook, werkt negatief door in je doen en laten. Zonde! En zo nutteloos! Dus wat als ik die ontstemming bij mijzelf nou eens probeer om te draaien, wat gebeurt er dan?
1. Iedereen ontvangt berichten anders, gewoon omdat we allemaal anders in elkaar zitten. Niets meer en niets minder. Teun reageert alleen bij noodzaak, Jan leeft volgens het principe; doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, Truusje is gewoon wat langdradiger in haar taalgebruik, en Mien geeft zo graag liefde weg en dan zijn hartjes toch geweldig?
2. Jullie interesses liggen behoorlijk uit elkaar. Prima toch? En als er
opnieuw een plaatje verschijnt waarvan alleen het uitzicht anders is en totaal
niet jouw interesse heeft, reageer dan niet. Je hoeft namelijk niet te
reageren. Dus stoort het je? Zet van deze groep het geluid / waarschuwing uit. En
kijk zo nu en dan of er iets echt belangrijks is.
3. Als jij niet meer reageert bij mij dan reageer ik niet meer bij jou…… Ja, dat
lijkt kinderachtig. Maar weet je? Jullie interesses liggen toch uit elkaar
bedacht je zojuist? Dat geldt ook voor die ander. Die is niet geïnteresseerd in
jouw persoonlijke berichtjes. Dus wil je iets delen wat jou raakt, of ontroerd
of bezorgd maakt? Deel dit dan in die groep waarin jouw gevoel wel wordt
begrepen.
4. Waarschijnlijk reageert die persoon niet omdat hij/zij het nog niet weet. Om het vervolgens te vergeten tussen al die (groeps-) apps en mails die hij nog moet beantwoorden. App die persoon persoonlijk nog eens met de vraag of hij al iets weet. Dikke kans dat hij dan wel reageert.
In het kort samengevat:
- Gebruik de groepsapp waar die voor is bedoeld
- Plaats kwetsbare posts alleen bij gelijkgestemde groepsleden
- Geloof niet alles wat je denkt of denkt te voelen hoe een ander over jou
denkt
- Zet de waarschuwing/signaal van de groepsapp die je stoort uit
Wedden dat je dan ondanks al die verschillen toch gezellig een kop koffie met elkaar kunt drinken? En om de communicatie in het algemeen leuk te houden:
Laat * je OMA en de **NIVEA pot altijd thuis.
Met een knipoog van Manon

*Oordeel Mening Advies
*Niet Invullen Voor Een Ander