Januari 2021 Hoe gaat het met jou?

blog-luxe-chalets-oostenrijk 2 AangepastJPG

Lieve jij

Hoe gaat het met jou? Hou je je een beetje staande in deze tijd? Kan je alle negatieve invloeden van buitenaf een klein beetje buiten je comfort-zone houden?

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. De maatregelen hebben een grote impact op ons allemaal. Daarnaast is er ook de groep die financieel geraakt wordt. En bij die groep horen mijn man en ik. Een groot deel van ons inkomen komt namelijk uit de hoek van het toerisme. De verhuur uit Oostenrijk staat stil en de kosten lopen door. Tjsa, hoe ga je daarmee om?
Hoe lang gaat dit allemaal duren? Kunnen we onze doorlopende kosten wel betalen? Hoe gaan we het doen als dit langer gaat aanhouden? Allemaal vragen die door ons hoofd spoken.

Gelukkig zijn Ruud en ik niet van het bij de pakken neerzitten maar van het denken in mogelijkheden. We hebben een aantal opties uitgewerkt welke we ook wel weer als uitdaging kunnen zien en dat geeft voorlopig weer rust.

Overpeinzing

Gewoon omdat het mij zo bezig houdt wil ik graag de volgende overpeinzing met jullie delen.

Als massagetherapeute en leefstijl-coach en alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, besef ik hoe groot de invloed is van woorden en positieve suggesties op onze mind en ons lijf.

De laatste zes jaren heb ik me verdiept en bijgeschoold in zowel NLP als in (zelf-) hypnose. NLP is de afkorting voor Neuro Linguïstisch Program en ik kan gerust zeggen dat er met deze verdieping nog eens een wereld voor mij openging. Wat een waardevolle lessen leerde ik. Niet alleen om de ander beter te kunnen helpen maar oh wat heb ik mijzelf hierdoor beter leren kennen en.... begrijpen.

Door dit alles toe te gaan passen in mijn vak is het fantastisch om te zien, hoe je door middel van positieve suggesties een trigger of trauma of belemmerende emotie opheft, zodat die persoon weer letterlijk gaat LEVEN.

Kennis is heerlijk. Kennis is de weg naar verdieping en naar begrijpen en naar een gelukkiger leven. Maar kennis is ook macht. Macht is een mooi iets als je het op een positieve manier kunt inzetten om anderen te helpen. Macht kan echter ook worden misbruikt en leiden tot een regelrechte nachtmerrie als het wordt ingezet voor eigenbelang.

De mainstream media (het nieuws en de media en kranten die wij te zien en te horen krijgen) maakt al jarenlang gebruik van NLP. Koppen (taal) boven krantenartikelen, inspelen op emoties, suggestieve bewoordingen die beïnvloeden en zorgen voor een betere verkoop. Niks mis mee zolang het maar op een eerlijke manier wordt gebruikt.

En daar is helaas nogal wat mis mee als dit wordt mis-bruikt.

We weten al langere tijd dat vele huidige systemen niet kloppen. Misschien ooit opgezet om de burger te ondersteunen maar in verloop van tijd volledig vastgelopen in eigenbelang en narratieve tunnelvisie.

De burger volledig afhankelijk makend en klem zettend.

De financiële sector is zo’n systeem, maar ook het zorgsysteem, het onderwijssysteem en het ambtenaren (politie en veiligheid) systeem. Al jaren lang wordt er bezuinigd op personeel en kwaliteit waardoor er onvoldoende capaciteit is ontstaan op een steeds groter groeiend aantal mensen. Waardoor er zoveel gevergd wordt van het personeel dat het plezier verdwijnt en het ziekteverzuim het grootst is door overspannenheid en burn-out.

Mijn dochter staat voor de klas en kan er helaas over meepraten.

Het verontrust mij al jaren en die ongerustheid is dit laatste jaar met sprongen toegenomen.
De foute suggesties spatten de schermen af. In het nieuws, de televisie, de politiek. Woorden als dood, ziek, besmetting, sterftecijfers, overvolle IC, pandemie, gevaar, negatief (reisadvies), code rood en oranje. Alles schreeuwt angst en dood en verderf uit.

Als deskundige in mijn vak viel mij dit direct op. Wat was hier in Godsnaam aan de hand? De hele wereld was gestopt met LEVEN!

Waar focus jij je op?

Iedereen die bij mij een inspiratie dag heeft gevolgd kan zich misschien de focus- oefening herinneren die ik steevast doe. Een oefening waaruit blijkt hoe we door te focussen op 1 item geen oog meer hebben voor andere.

We focussen ons vaak zo op het probleem/trauma/klacht/fobie/conflict dat we ons afsluiten voor de oplossing/mogelijkheid/andere visie/andere manier.

Dit gaat niet bewust, begrijp me goed, meestal juist onbewust. En voor we het weten zitten we gevangen in het web van wat ons blijft beperken. Komen we in emoties terecht als angst, frustratie, onbegrip, verdriet en boosheid.
Allemaal emoties die ons steeds dieper wegtrekken in een moeras van negatieve gevoelens en angst. En angst verlamt al je gevoel voor realiteit. Het vertroebelt ook je intuïtie en je gezond verstand.

Met lede ogen zie ik dit nu op grote schaal gebeuren. De verdeeldheid in een aantal groepen (ook weer onder te verdelen) waarvan ik er twee benoem.

1) Of de focus ligt puur op wat media, het nieuws, en de televisie ons vertelt. Iedere dag, ieder uur, alles schreeuwt al die negatieve woorden en suggesties uit tot het in ons systeem verankerd zit en ons letterlijk verstart.
2) Of de focus ligt volledig aan de andere kant. Ook daar is de frustratie en angst voor een wereld waarin we geen vrije wil meer hebben enorm. En ook daar ontstaat verlamming en verstarring.

Welke mening ik ook ben toegedaan dat doet er in dit geval helemaal niet toe. Niet omdat ik geen mening heb want ik ben flink op onderzoek uitgegaan. Ik geloof nou eenmaal niet blindelings wat de instanties en systemen zeggen. Die tijd ben ik allang voorbij.

Maar mijn mening doet er niet toe in deze boodschap. Het gaat erom of je kan mee bewegen naar en met de ander. Om uit de verstarring te komen moet je je weer gaan verplaatsen. Aan welke kant je ook staat.

Een andere kijk Miniatuurjpeg

Ken je het plaatje nog? Van het getal zes en negen? Aan welke kant sta jij? Kan je meebewegen naar de ander? Of beweegt de ander wel mee met jou maar blijf jij in verstarring aan de andere kant staan? Of is het juist andersom?

Het zijn goede vragen om te overdenken. Juist nu aan het begin van het nieuwe jaar. Want de kracht van goede vragen is enorm.

Het is de enige manier om dicht bij jezelf te komen en te blijven maar ook om weer dichter naar elkaar toe te komen.

Verruim je bewustzijn in plaats van te oordelen..
Zodra je je bewustzijn verruimt komen we los vanuit oordeel en angst. Dan kunnen we echt luisteren naar de ander en begrip tonen. Niet dat dit jouw waarheid hoeft te worden maar er zal weer begrip en liefde voor elkaar ontstaan.

We zijn allemaal mens, en we maken allemaal fouten. Ik net zo goed als jij. Maar iedere tegenstander is een mens van vlees en bloed. Met dromen en wensen en gevoelens van liefde en compassie. En als we daar bij stilstaan en de wereld van alle kanten kunnen bekijken geeft het zoveel inzicht, ruimte en vrijheid.

En weet je wat voor mij daarvan het allermooiste is? Er komen zoveel gelijkgestemde prachtige mensen op mijn pad waar ik zo immens blij van wordt.

Ik wens je alle goeds voor 2021 waarin ieders gezond verstand mag overheersen in een LEEF- bare wereld.

Met liefs van Gerda Manon.


mijnverhaal-1000jpg

Met liefs van Manon.