Ontgiften? Hoe doe je dat?

Ruuds telefoon gaat en ik neem op daar hij buiten loopt in de tuin. ‘He Manon, jou moet ik precies hebben’, klinkt de stem van Leen Taal in mijn oor. Hij komt direct ter zake en begint zijn relaas mopperend.

Ga niet lukraak ontgiften, het is een extra belasting

‘Normaal doe ik dit niet meer. Er wordt zoveel onzin door allerlei gezondheidsspecials uitgekraamd. Je moest eens weten hoeveel rotzooi ik de laatste tijd aan het opruimen ben door al die ‘denken het goed te weten’ goeroes. En als de mensen dan met klachten bij mij komen kan ik het eerst een half jaar gaan rechttrekken voor ik bij de kern kom. Maar dat terzijde.

Ik schaar jou niet onder hen dus maak ik voor jou een uitzondering.’

‘Oké..’ vraag ik aarzelend, niet direct begrijpend waar hij precies op doelt. Tegelijkertijd ben ik me bewust van zijn laatste zin wat ik uit de mond van Leen beslist als ingepakt compliment mag beschouwen.

Hij gaat verder en dan daagt het me. Het gaat over de post die ik schreef over ontgiften met natriumbicarbonaat. 
  1. Als je gaat ontgiften doe dat dan niet lukraak met natriumbicarbonaat. Je ontwricht de ph waarde welke in verschillende delen van je lijf ook verschillende waarden moet hebben
  2. Je nieren zijn er niet blij mee want die staan extra onder druk
  3. Waarmee je ook je immuunsysteem onder druk zet terwijl jij met jouw kankerachtergrond dit juist niet kan gebruiken.
Er volgt een ingewikkelde scheikundige uitleg over zout + zuur + ? + ? = ? maar in ieder geval niet goed. Ik pak pen en papier en noteer wat losse kreten maar hij gaat zo snel dat ik hem voor een gedeelte alweer kwijt....Tot ik hem weer kan volgen en ja  ........ het klinkt als alles waar Leen college over geeft: uitermate logisch. Wat op het volgende neerkomt: 

ontgiftenjpg 
‘Als je wilt ontgiften doe dat dan met voeding die je systemen ondersteunt en drink veel water. Het liefst gefilterd water. Want wat er tegenwoordig in kraanwater zit is ook een extra belasting voor je systemen. En die staan aan alle kanten al zo onder druk. Neem voeding die je lever ondersteunt in plaats van belast. Dus geen sapvastkuur of ontgift smoothies waar men je tegenwoordig mee om de oren slaat. Zeker niet als je lever al zo onder druk staat.’ 

Het is de Leen zoals ik hem ken. Hij windt nergens doekjes om. En ik ken hem al zo lang en goed dat ik heel goed door die ruwe bolster heen kijk.

Ik ben een en al oor en hij is zo op dreef dat ik over meerdere onderwerpen college krijg. We praten, ik vraag, hij antwoord en we hebben lol. Ik bedank hem voor het belletje en zijn uitleg en geef aan een post te schrijven over zijn visie op ontgiften met natriumbicarbonaat.

Amber Alberda, mijn favoriete voedingsdeskundige

Diezelfde dag, alsof het zo moet zijn, lees ik een post van voedingsdeskundige Amber Alberda. Zij heeft een e-book uitgegeven met ‘not to do`s’ en de juiste adviezen bij gezond ontgiften. Ik bestel het boekje voor nog geen tientje en duik in de materie die veel onderschrijft van wat ik van Leen hoorde maar dan in begrijpelijke 'lekentaal'.

kortverhaalblogjpg

Meerdere stappen bij ontgiften

Er volgt eerst een duidelijke uitleg over de meerdere stappen die je lijf doormaakt bij het ontgiften, welke stoffen er vrijkomen en wanneer. En dat als je lukraak begint met ontgiften je lever daar nog niet aan toe is. Doe je het toch dan is dit een extra belasting voor je lever wat zich uit in de zogenaamde ontgiftklachten. De ontgiftklachten waarvan velen aangeven dat ze ‘erbij horen’ maar wat aangeeft dat je lijf nog harder aan het werk is dan normaal en je systemen zich nog meer overbelasten. 

Wat wel te doen?

Je lijf wordt veel blijer van de juiste voeding om te ontgiften, en de tijd om die voeding te verwerken. Met 3 ontbijt recepten, 3 lunchrecepten, en 3 diner recepten rijk aan uitgebalanceerde voedingsstoffen. Voeding welke je ontgift- organen ondersteunt met de juiste stoffen met uitleg wat en waarom het wat doet. En ook dat zo nu en dan een maaltijd overslaan oftewel het intermittend fasten je lijf extra tijd geeft zijn taak goed uit te voeren. 

Zoals alles wat Amber schrijft is ook dit boekje makkelijk leesbaar, duidelijk met logica uitgelegd.

Wat mij betreft een echte aanrader wat je hier kunt bestellen.

Tip voor als je toch..... 

Mocht je toch met natriumbicarbonaat willen ontgiften; drink het dan minimaal een uur voor je maaltijd (het is namelijk van invloed op de ph-waarde (zuurgraad) van je maagzuur), en minimaal 2 uur na de maaltijd.

En natuurlijk blijft de natriumbicarbonaat een middel wat voor vele doeleinden gebruikt kan worden en voor mij een must have in mijn keukenkastje:)

Een mooi leven :)
Manon

Sapvastkuur: alléén bij een gezonde lever 
Het ontgiftingsproces is ingewikkeld en verloopt in fasen. Je lever kan namelijk niet zomaar ongewenste stoffen uitscheiden via je uitscheidingsorganen (nieren, darmen, huid en longen); hij zal ze eerst – met behulp van tal van enzymen – water- en vetoplosbaar moeten maken.    Amber Alberda