Overdenking

15 juli 2023

Overdenking

Ik las zojuist een post met een stelling over kanker. Dat de diagnose kanker regelmatig geen kanker blijkt te zijn en men dus onnodig chemo krijgt toegediend met alle nare gevolgen van dien. Dat men dik verdiend aan de behandeling over de gebukt gaande rug van de patiënt die in feite gezond was.

Er kwamen nogal wat reacties op. Voor en tegenstanders in zowel de overtreffende trap van elkaar willen overtuigen als voor van alles uitmakende scheldpartijen.

Wat gaan mensen toch ver in elkaar afkraken en willen raken met woorden. Interessante materie zullen we maar zeggen.

Maar even een stapje terug naar de inhoud van de post. Er zijn ongetwijfeld gevallen waarin een foute diagnose tot onnodige en zware behandeling leidde met een niet te beschrijven impact voor de persoon. En op zijn zachtst gezegd is dat heel erg slordig van de onderzoekers en zou dit niet mogelijk moeten zijn. Toevallig weet ik van een kankerdiagnose verwisseling uit mijn kennissenkring maar of het vaak gebeurd dat weet ik niet.

Ik weet dat het soms gebeurt en dat er flink geld wordt verdiend aan kankerbehandelingen. Dat zijn feiten. We weten ook dat er steeds meer met kanker gediagnosticeerde twijfelen aan de reguliere behandeling. Die gaan zoeken en kiezen voor alternatieven. Net als ik dat heb gedaan.

Maar waarom alsmaar dat overtuigen en afkraken aan beide kanten? Hoeveel mooier zou de wereld zijn met wat meer respect voor de andersdenkende? En met andersdenkende bedoel ik iedereen. Als ik anders denk dan jij dan denk jij namelijk anders dan ik. Ook een andersdenkende dus.

Het maakt mij helemaal niet uit of jij de mainstream volgt, een andere mening hebt dan ik, of regulier handelt en doet. Als dat jouw overtuiging is waarom zou ik jou dan willen overtuigen van mijn denkwijze?

Zolang jij mij respecteert in mijn visie en ik jou dan kunnen we zelfs luisteren naar elkaar en wat van elkaar opsteken. Zonder ons op de paden te begeven die overal om ons heen ontstaan;

Verdeling, twee- strijd en je gelijk willen halen….

Ik wens je een heerlijk weekend,

Manon