Planten als voeding tegen kanker?
Ik las van de week weer een interessant artikel welke ik weer graag met jullie deel. Dat voeding een grote rol speelt bij vage klachten, welvaartsziektes en kanker is anno 2019 toch wel algemeen bekend. Ondanks dat er nog steeds bosjes artsen zijn die dit ontkennen en vast blijven houden aan hun oude theorieën, zijn er gelukkig steeds meer mensen als jij en ik die zich er wel in verdiepen en zeker weten dat leefstijl wel degelijk een rol speelt.
Genieten van eten en drinken en het leven
Zoals iedereen die me kent van mij weet; Ik ben erg van het GENIETEN van eten en drinken en het leven. Mijn sleutelwoorden van gezond eten en genieten zijn;
- Met mate
- Variëren
- Wat het seizoen aanbied
- De goede vetten
- Genieten
Canadese Oncologen: eten tegen kanker
Twee oncologen uit Canada, dr. Richard Béliveau en dr. Denis Gingras, schreven in 2006 een boek over de relatie tussen voeding en kanker; Eten tegen kanker. Uit hun eerdere onderzoeken naar de relatie naar voeding bleek namelijk dat voeding van grote invloed is op de ontwikkeling dus ook op het wegblijven van kanker.
Chronische ontstekingen zijn een voedingsbodem voor kanker
Er bestaat een direct verband tussen chronische ontstekingen en kanker. Een chronische ontsteking geeft kankercellen namelijk een veel grotere kans tot het vormen van tumoren. En dan komen we ook meteen bij de oorzaak van chronische ontstekingen terecht: van chronische ontstekingen is vaak de oorzaak te vinden in verkeerde voeding en leefstijl.
4 (leefstijl) oorzaken die daar een belangrijke rol bij spelen zijn
-Bewerkte voeding
-Teveel suikers
-Teveel omega 6
-Overgewicht en te weinig beweging
Fytochemische stoffen, wat zijn dat nou weer??
Dit bovenstaande rijtje kennen we natuurlijk allemaal. Maar wat ikzelf tot voor kort niet wist is dat het niet zozeer de vitamines en mineralen zijn die de grote rol spelen maar bepaalde bestanddelen in planten en groenten; de fytochemische stoffen. En dit is waar dezelfde Canadese oncologen hun boek voor hebben herschreven.
Natuurlijke bescherming tegen infecties en insecten
Fytochemische bestanddelen worden door en in de plant zelf gevormd. Je kunt ze onderverdelen in o.a polyfonen, lignanen, flavonen en carotenoïden (er zijn er nog veel meer, zo`n 10.0000 in totaal). Fytochemische bestanddelen zijn dus de stoffen die de planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen infecties en insecten. En het zijn diezelfde fytochemische bestanddelen die ook ons beschermen tegen ontstekingen en kanker. Zij verstoren namelijk processen die cellen nodig hebben om kanker te ontwikkelen.
De groenten en fruit en planten die een hoge dosis fytochemische bestanddelen bevatten zijn:
- Alle koolsoorten, Kool is een echte kankercel killer volgens de Canadese oncologen
- Tomaten; voor een betere opname de tomaten verwarmen en er een scheutje gezonde olie bij toevoegen.
- Knoflook en uien
- Kruiden en specerijen; gember/kurkuma/koriander/chilipeper/venkel/peterselie/provencaalse kruiden
- Zeewier
- Paddenstoelen
- Omega 3; walnoten, lijnzaad- olie, vette vis, notenolie
- Rood fruit; blauwe bessen/bosbessen/frambozen/aardbeien/cranberry`s/rode druiven. De rode druiven mag ook zo nu en dan in de vorm van een glas rode wijn.
- Citrusvruchten
- Granaatappels
- Perziken
- Pure chocola
- Groene thee
- Koffie met mate
Ik heb het boek besteld want daar wil ik veel meer van weten. En ik heb dit lijstje uitgeprint en het hangt op een prominente plek in mijn keuken. Want wat ik zelf kan doen om te voorkomen, daar ga ik mee aan de slag.
Jij toch ook?
Een weetje
Weet je waarom onze groot- ouders standaard een botersausje bij de groente opdienden of een klontje boter bij de sperziebonen toevoegden? De vitamines en mineralen uit groenten worden veel beter door je lichaam opgenomen als je er wat gezonde vetten doormengt…
Met liefs van Manon
Wil je het boek van de oncologen lezen? Via deze link te bestellen, let er wel op dat je de nieuwste versie te pakken hebt!
Weet je trouwens waarom de goede vetten zo belangrijk voor je zijn? Dat lees je hier
Enne... Er zijn nog 2 plaatsjes vrij voor de vakantie plus in Oostenrijk. Ga je mee?