Schoentje zetten en peertjes schillen

27 nov 2022

Schoentje zetten, peertjes schillen en een huis dat luistert en ruikt naar tradities. Wat hou ik toch van de donkere dagen voor kerst.

Na het afgelopen jaar van meerdere culturen te hebben mogen genieten, voel ik in alle vezels van mijn lijf het thuisgevoel als we door Alkmaar lopen. Door verlichte straten langs de gracht, bij de bomen met lichtjes, de verlichte bollen als sterren overhangend naar beide kanten van de winkelstraten, zich bij de gracht weerspiegelend in het inktzwarte water. Mijn adem die wolkjes blaast.

We staan stil op de brug en genieten van de rust. Geen auto’s, geen fietser, slechts een wandelaar aan de andere kant van de gracht.

Mijn gedachten dwalen af naar de week die achter ons ligt. Een scala van gebeurtenissen en emotie die een oud patroon van gedachten weer aanwakkerde. Een patroon die ik herken en die ik overschrijf. Met positieve en fijne gedachten die mijn gevoel van dankbaarheid versterkt.

Ik hoef niet ver te graven. Een voor een ploppen ze op.
De kindjes die om het hardst en luidkeels zingen bij de haard opdat de Sint ze hoort, de sloffen volgestopt met tekeningen en geschreven liedjes en o ja oma heb je een wortel? Of een appel want dat vind het paard ook lekker.

De blije verwachting op de gezichtjes en het veel te vroege telefoontje in de ochtend of hij is geweest (oma moest natuurlijk nog aan de slag;).

De mooie gesprekken met mijn kidds, de verbondenheid onderling ook al zit er kilometers tussen.

Ruud die de peertjes voor me schilt en halveert. De geur van de port waar ik ze mee overgiet en de koekkruiden en kaneelstokjes.

Het vooruitzicht van de ontmoeting met de vriendin van Mary Biersteker (alweer een jaar geleden dat ze ons verliet) die een nachtje komt logeren waarbij Inez en ik elkaar voor het eerst in levende lijve gaan ontmoeten.

‘Je gedachten bepalen de perceptie van je leven. Je leven speelt zich voornamelijk af in je hoofd…’ is een wijsheid die vele leermeesters prediken. En dat klopt helemaal. Dus vul ik mijn hoofd met gedachten waar ik blij mee ben en me het heerlijke nostalgische gevoel geven wat voor mij zo hoort bij deze tijd.

Een mooie zondag ook voor jou, met liefs van Manon.