Superfoods en Budwigpapje, wat moet je daar nou van denken?

P1080580JPG

Eerlijk gezegd had ik er voorheen maar weinig mee. Ik zag het meer als een soort mode gril van de 'Gezonde voedsel freaks' dan dat ik het serieus nam. Misschien ben (of was) ik te nuchter en ik at toch gezond en gevarieerd? Waarom moest ik nu weer aan allerlei pitten en zaden? Dat was voer voor onze duif die mijn broer in onze jeugd hield in een duiventil in de tuin. Ja erg hé, wat kan een mens toch anders en milder worden naarmate die ouder wordt. Niet meteen een oordeel ergens aan hangen maar eerst eens onderzoeken of het überhaupt iets voor mij zou zijn. Klinkt een stuk aardiger toch?

Superfoods

Bij superfoods dacht ook ik dus aan die chia zaadjes die zo irritant tussen je tanden blijven hangen als je ze net gegeten hebt, zelfs als je daarna je tanden hebt gepoetst. Maar superfoods is in feite een aanduiding van voedsel waar veel vitaminen en mineralen inzitten die je immuunsysteem boosten. Zoals groenten en fruit ook een superfood is.

En inderdaad zijn noten en zaden de laatste jaren aan dat rijtje toegevoegd. Zo bevat het Budwigpapje waar ik verderop wat over schrijf ook een aantal zaden. Maar daarover straks meer.

Wat gebruik ik aan superfoods

Zelf gebruik ik naast de ingrediënten in het Budwigpapje nog wel eens chlorella en spirulina als toevoeging aan een smoothie.
 

Chlorella

Chlorella gebruik ik af en toe omdat hier aanwijzingen van zijn dat het zware metalen helpt te verwijderen uit je lijf, zoals lood en kwik. Dit kan in je lijf gekomen zijn door gevulde tanden en kiezen, het zit in vaccinaties en ook bodemvis zoals tonijn schijnt nogal vervuild te zijn door metalen tegenwoordig.

Spirulina

Spirulina schijnt ook een echte anti-oxidant te zijn: het is een ontsteking remmer, bloeddruk verlager, en je cholesterol wordt er door in balans gebracht. Jaren geleden toen ik een periode van rouw doormaakte ben ik het een poosje gaan gebruiken om me wat beter te voelen. Het blijkt rijk te zijn aan het vitamine-B complex. Een tekort aan vitamine B kan onze gemoedstoestand behoorlijk in onbalans brengen. Het is ook eiwitrijk. Het bevat alle essentiële aminozuren. Van de vitamines bevat het spirulina het meeste vitamine E van alle natuurlijke grondstoffen die ook nog eens heel goed door het lichaam wordt opgenomen. Ook bevat het Vitamine K welke een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling, schonere bloedvaten, en sterke botten.

Het budwigpapje

Ik hoorde voor het eerst van Johanna en het papje toen ik me verdiepte in gezond eten in verband met borst kanker. Ik kwam eerst Otto Warburg tegen en daarna op deze dame. En ja ik werd direct getriggerd.

Johanna Budwig en Otto Warburg

De Duitse Johanna Budwig werd geboren in 1908 en was biochemicus. Zij was bezig met een vervolgonderzoek gebaseerd op een eerder onderzoek dat was gedaan door Otto Warburg, die daarvoor de Nobelprijs voor medicijnen had ontvangen. Otto Warburg had ontdekt dat kankercellen zich van normale cellen onderscheiden door hun tekort aan zuurstof en suiker als voeding.

Johanna op haar beurt ontdekte vetten te analyseren en te onderscheiden en kwam erachter dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan verantwoordelijk zijn voor een goede cel-ademhaling.

Ook ontdekte zij dat vetten in combinatie met eiwitten wateroplosbaar worden en dus gemakkelijker in het bloed kunnen worden opgenomen om zo tot in de kleinste haarvaten te worden vervoerd.

Toen zij dit allemaal wist begon ze met het samenstellen van een dieet en programma om van kanker te kunnen genezen.

Zij geloofde als een rots in haar onderzoeken en resultaten, maar jammer genoeg, zoals het ook tegenwoordig nog steeds gebeurt, wilde de medische wereld haar ideeën en resultaten niet accepteren.

Het Budwig dieet is namelijk geen duur of moeilijk te volgen dieet, dus er is weinig geld mee te verdienen. Zelf was ze echter overtuigd van de werking van dit dieet en ze heeft dan ook in de jaren daarna vele mensen kunnen helpen naar de genezing.

Wat doen de ingrediënten uit het papje in je lijf

Eiwitten zoals yoghurt of kwark worden hierbij gecombineerd met lijnzaadolie. Tezamen heeft dit een uitstekende werking op een goede darmflora. Ook stimuleert de samenstelling je darmwerking en de goede vetten werken cholesterolverlagend (hart- en vaatziekten).

Lijnzaadolie  kan in het lichaam worden omgezet tot belangrijke stoffen als prostaglandine waarvan het vermoeden bestaat dat ze kankerremmende eigenschappen bezitten. Ook werkt deze stof ontstekingsremmend, pijnstillend en anti-allergisch. De omega 3 vetzuren uit de lijnzaadolie hebben een regenererend effect op het immuunsysteem en op de celmembranen. Waardoor de cel- ademhaling, die vaak verstoord is bij kanker, wordt verbeterd.  


Licht verteerbaar en lekker ontbijt

Het budwigpapje is zeer licht verteerbaar, voedzaam en vooral heilzaam voor het hele gestel door zijn hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren.

De pap kan 1 x daags gebruikt worden als ontbijt of lunch, of als tussendoortje. Ik gebruik het

veelal als ontbijt.

  • Appel of ander fruit in stukjes
  • 1 eetlepel hennepzaad of lijnzaadolie (ik wissel af zie: de goede vetten)
  • 2 eetlepels volvette griekse yoghurt ( of biogarde of geiten yoghurt)
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel hennepzaad
  • 1/2 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel haverzemelen
  • Optioneel: 1 capsule met Lactobacillus Acidophilius of andere probiotica

Je kan hier naar eigen smaak noten, wat honing of ahornsiroop aan toe voegen.

Ik start mijn dag veelal met dit ontbijt. De mix aan zaden met de havervlokken meng ik samen in een grote pot. Lekker makkelijk en snel klaar. Ik gebruik in verhouding wat meer havervlokken dan zaden. Vaak voeg ik er nog wat noten-schaafsel aan toe en wat rozijnen. Een beetje zoetigheid vind ik namelijk heerlijk.

Varieer gewoon lekker met wat voor jou goed voelt en proeft. Belangrijk is dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor het goed functioneren van je systemen en je lijf.

Eet smakelijk!

Met een lieve groet van Manon.

Ga hier naar een alternatief voor chemo

Het is mijn missie geworden om alle kennis die ik heb opgedaan om je immuunsysteem te boosten om allerlei klachten en (griep) virussen direct te kunnen elimineren met je te delen. Dit doe ik middels een inspiratie-dag in Egmond en vakantieplus dagen in Oostenrijk.  Lees hier meer over deze dagen

Bronnen:
 https://www.orthokennis.nl/nutrienten/spirulina 
 Johanna Budwig 

Er zijn niet veel websites te vinden in het Nederlands over Johanna Budwig, want de verdiende erkenning heeft zij nooit gekregen. Er is wel de Duitse website: http://www.dr-johanna-budwig.de/