Vang jezelf weer op

Wat gebeurt er momenteel toch veel. In ons land en alle landen van de wereld.

In normale tijden is de innerlijke rust en balans vinden al een kunst, maar in de huidige tijd lijkt het bijna niet te doen. Reden genoeg om daar een schrijven aan te wijden en iets aan te kunnen reiken waar we allemaal iets aan hebben. Ja, ik heb het net zo nodig als jij.

We hebben er allemaal mee te maken. Met onrust en angst, frustratie en verlies. Misschien verlies door ziekte en dood, of verlies door het leven. Ik zie het met lede ogen gebeuren. Grote verdeeldheid die is ontstaan door verschil van meningen, ontaardend in afkeurende afstand of verbroken contacten. Ik ken relaties waarin volledig uiteenlopende visies tot een breuk hebben geleid.

Wat gebeurt er toch veel.

Vrienden en familie verliezen aan het leven in plaats van aan de dood. Ja dat kan zomaar gebeuren.

In de Corona tijd ervaren veel mensen een groot gevoel van verlies. Het voelt alsof er diep van binnen iets gestorven is, alsof er dingen zijn zoek geraakt. Kijk maar om je heen in de supermarkt. Doffe ogen, schichtige blikken. Als mensheid lijken we te zijn ondergedompeld in een collectieve rouw.

Als we normaliter mensen verliezen zoeken we steun bij elkaar. We troosten en omhelzen. We zoeken hulp bij landelijke steunpunten en er bestaan vele soorten rouwgroepen. Maar in plaats van passende hulp die wordt geboden vraagt de overheid om nog meer afstand en 'nog even de schouders eronder'. Waar zijn nu de hulplijnen? Waar zijn de handen die ons geboden worden in deze tijd? Het luisterend oor?

De vele en schrijnende verhalen over faillissementen tot zelfmoord, depressieve jongeren die een einde aan hun leven maken, de extreme toename van huiselijk geweld, de fors groeiende hongersterfte in derde wereldlanden, het zijn allemaal gruwelijke gevolgen van de maatregelen die al lang niet meer in verhouding staan. En dan heb ik het nog niet eens over de kinderen. Wat voor toekomst gaan zij tegemoet?

Oprechte twijfels en vragen over het beleid worden achteloos van tafel geveegd. Ook door dit laatste ontstaan bij velen vraagtekens en een huh.....? reactie. Ik zie ook hoeveel mensen erdoor uit balans raken. Men begrijpt het niet meer, men is het zat, men is angstig, boos of gefrustreerd en de emoties schieten vanaf de bodem tot door het plafond en weer terug.
Wat kunnen we eraan doen?
Hoe maken we van deze flinke struikelpartij nou toch weer een salto? Best een uitdaging in deze tijd.

Maar toch kan het. Door actie te ondernemen vanuit het gegeven HET IS WAT HET IS. Een van de zinnetjes die ik mezelf vaak hoor zeggen in navolging van Michael Pilarzyck. Michael is levenscoach en schrijver, en bedenker van programma`s als Master your mindset en Leef je mooiste leven.

Ik doe al weer heel wat jaren aan persoonlijke ontwikkeling en in december heb ik me aangemeld om het jaarprogramma bij Michael te volgen. Heel bewust nu. Omdat ik weet dat we in tijden van crisis ons energielevel hoog moeten houden als we beslissingen moeten nemen waar onze emotie bij weg moet blijven. Vanuit angst wordt ons denken en doen gesluierd, kunnen we niet meer helder nadenken.

Omdat mijn man en ik naast de onrust ook financieel flink zijn geraakt, het toerisme in Oostenrijk stond de hele winter stil, moeten we helder en alert blijven om de juiste beslissingen te kunnen nemen. En dat hebben we gedaan. Met pijn in ons hart maar HET IS WAT HET IS en vandaaruit kijken we vooruit. Het geeft ons financiƫle ruimte, rust in het hoofd, we slaan een nieuwe weg in en we hebben nog zoveel over om dankbaar voor te zijn. Het is goed. We kunnen weer even vooruit.

Rust in je hoofd

Bij het jaarprogramma krijgen we leesboeken en werkboeken met een heleboel vragen. Het zijn allemaal levensvragen vanuit zelfreflectie. Ik heb een mooi notitieboek gekocht en dagelijks trek ik er tijd voor uit wat vragen te beantwoorden. Je leert de ruis weg te halen die we grotendeels zelf veroorzaken. Graag deel ik een aantal vragen met je zodat ook jij in deze tijd rust krijgt in je hoofd. Ook al is de wereld om ons heen in chaos.

Wat een heel goed werkend anker is; Voel ik onrust, angst, boosheid, of frustratie?

Onderzoek waar dit vandaan komt. Komt deze emotie voort uit een feit of is het een gedachte? Een gedachte kan je veranderen, mooi meegenomen toch?

Wil je hier een stap verder mee werk dan het volgende uit;

  • Welke gedachten heb je last van? Welke overtuigingen leiden tot gedrag wat je in de weg zit, of gedrag wat je wilt veranderen?
Schrijf je gewenste resultaat op.
  • Schrijf op welke concrete actie je moet ondernemen om het gewenste resultaat te bereiken. Dus werk voor alles wat je bij de eerste vraag hebt opgeschreven de vier stappen helemaal uit.
En als je de smaak echt te pakken hebt kan je de volgende vragen uit werken.
  • Waaraan besteed je nu tijd waar je geen of minder tijd aan zou willen besteden? Waarvan je weet dat je er onrust van krijgt? (Televisie bijvoorbeeld, het nieuws, social media)
  • Wat kost je energie?
  • Welke mensen waarmee je omgaat kosten je energie? Waarom ga je om met die mensen? Waarom trek je je zoveel aan van die mensen?
  • Welke gedachten kosten je energie?
  • Waar krijg je juist energie van? Van welke mensen? Van welke gedachten? Waar word je blij van? Wat geeft je energie?
En bedenk bij dit alles: je wordt het gemiddelde van de zeven mensen waar je mee omgaat. Zoek ze dus zorgvuldig uit. 

Ik hoop dat je met deze tips en vragen iets kan om de rust en de vrijheid in jezelf te vinden en te behouden. 

En ga lekker naar buiten, luister naar de vogels, zie en ruik hoe de natuur zich ontplooit, knuffel minimaal vier keer per dag, maak kleine dingen groot en LEEF...

Met liefs van Manon

ps. Energieboosters:
#Luister naar podcasts van mensen die je aanspreken. Michael Pilarzyck heeft zeer inspirerende podcasts op zijn youtube kanaal.

#Volg vanuit je eigen huis bij mij een detox je body en mind dag. Een dag voor jezelf vanuit je eigen plek.


Naar al mijn blogs