Wat maakt iemand een goede coach

15 dec 2022

Ik raak in gesprek met een jonge man, ik tel zeker twee keer zijn leeftijd.

Hij luistert aandachtig naar mijn antwoord op zijn vraag wat ik doe in het dagelijks leven. Ik vertel hem over mijn website, en hoe ik vrouwen begeleid hun eigen weg en kracht te vinden wanneer zij twijfelen over de reguliere kanker aanpak.

Hij is onder de indruk voel ik aan alle kanten en hangt aan mijn lippen.

De jongen is ambulance broeder en zou daarnaast graag trainingen gaan geven over gezondheid en voeding. Door chronisch ziek zijn heeft hij hier al een aantal jaar ervaring in opgedaan. Waar hij volop aan de prednison zat, heeft hij dit met voeding volledig kunnen stoppen en voelt zich gezonder dan ooit.

‘Wat houd je nog tegen’, vraag ik hem?
‘Diploma’s’, antwoordt hij.

Ik kijk hem verbaasd aan. En vertel hem wat een van mijn graadmeter is bij het vinden van een goede coach.

‘Als ik een website bezoek waar men begint met zijn of haar scala van diploma’s te vermelden haak ik al voor de helft af. Een diploma zegt mij namelijk niets. Persoonlijke verhalen en ervaringen, wat is iemands achtergrond? Dat zijn de zaken die er voor mij toe doen. Jij werkt op de ambulance, staat middenin het werkveld qua adequaat handelen. En hebt daar een diploma voor neem ik aan?’

Hij lacht bevestigend.

‘Ga podcasts luisteren van goede coaches die jou aanspreken, lees en leer informatie waar jij van aangaat en volg trainingen waar je blij van wordt. Niet voor een diploma maar om jouw kracht te versterken en uit te breiden. Dat is waar jouw klanten op wachten. Op jou….’

Mijn woorden komen rechtstreeks bij de jongen binnen. Zijn ogen stralen terwijl hij een diepe zucht slaat. ‘Dit had ik even zo nodig, dankjewel!’ Hij staat op en neemt mij mee naar staan. Slaat zijn armen om me heen en ik voel zijn stevige knuffel.

Wat maakt nou dat ik hier zo blij van ben en wat nog zo lang na blijft hangen, vraag ik mijzelf af? Ik glimlach. Door zo serieus genomen te worden door iemand die veel jonger is en dat die voor altijd iets van mijn woorden meeneemt. Dat geeft de energie en voldoening die nog heerlijk lang blijft hangen.

Met liefs van Manon