Wat voor gevoel wekt kerstmis op bij jou

20 dec 2022

Kerstmis. Wat voor gevoel wekt dit op bij jou? Warmte en geborgenheid met je dierbaren? Of heb je er helemaal niets mee? Kan ook natuurlijk. Door verlies of anders, dat je weg wilt vluchten van alles wat met gezelligheid te maken heeft….

Persoonlijk vind ik het een heerlijke tijd. De aanloop ernaar toe met kortende dagen, donkerte buiten en lichtjes binnen. Alles mooi maken, extra aandacht voor sfeer. Plannen maken met het gezin en familie en vrienden. En als kers op de taart dit jaar kerstmis doorbrengen in de sneeuw. Met de kinderen en kleinkinderen.

De kleintjes hebben druk getraind op de borstelbaan in Nederland en kijken er enorm naar uit om in de echte sneeuw hun eerste baantje te trekken. Waar wij op onze beurt weer enorm naar uitkijken.

Spelevaren in de sneeuw, rode wangen, koude handen, natte pakken. Borrelen bij de houtkachel, met elkaar de maaltijd bereiden en urenlang natafelen. Nadat de kindjes onder zeil zijn mooie gesprekken en spelletjes doen. Herinneringen creëren om op te stapelen zodat we ze voor altijd koesteren.

Wat zich hopelijk weer doorzet in onze kleinkinderen als ze groot zijn. Opdat zij, zich rond hun eigen haardvuur nestelend, waar dan ook, zich de nostalgie van hun jeugd voor altijd herinneren.

Mijn gedachten gaan uit naar een ieder voor wie het niet vanzelfsprekend (meer) is. Bij hen waar geen nieuwe herinneringen meer bijkomen. Naar onze vrienden die onlangs hun zoon verloren.

Als vanzelf reizen mijn gedachten door de tijd. Naar het jaar waarin we zowel mijn broer als zus verloren. Hoe we kort daarna met mijn familie naar Oostenrijk afreisden en om hun rouwden. Om te lachen, gesprekken te voeren, te huilen. En om al die mooie herinneringen te delen die we al met elkaar hadden opgebouwd. Ik kijk er met zoveel liefde op terug.

Niets blijft hetzelfde, alles blijft in beweging. Een kant op die soms verrekte pijn doet.

Het leven geeft en het leven neemt. En in dat besef geniet ik intens van het Brammetje in kerstsfeer brengen voor zijn gasten, terwijl Ruud nog een houtje op de kachel gooit….

www.chaletbrammetje.nl