Eigen-Wijsheid | Een alternatief voor Chemotherapie

"Wie durft te verdwalen, vindt nieuwe wegen"  Erasmus

Voorwoord

Eind 2009, op mijn 52e jaar, word ik getroffen door borstkanker. Mijn wereld staat volledig op zijn kop. Ik kom uit een familie waar veel verschillende kankers hebben huisgehouden, dus is het niet vreemd dat ik anders tegen genezing van kanker aankijk, dan mensen die er niet mee te maken hebben gehad. Mijn geluk bij dit ongeluk is, dat ik terdege besef dat ik mag en kan kiezen uit andere behandelmethodes dan de chemische bestraling, chemo en hormoonbehandeling die mij worden geadviseerd. Mijn lichaamsfuncties zijn door mijn keuze niet alleen intact gebleven, maar ook flink versterkt. Ik voel me fitter en energieker dan ik me ooit heb gevoeld.


Respect voor iedereen

Ik wil benadrukken dat ik iedereen respecteer in zijn denken en doen. Ik respecteer iedere keuze in behandelwijze wat betreft kanker. Alle mensen die het reguliere circuit volgen hebben mijn respect. Allen zijn wij moedige mensen. Dat wat ik graag wil bijdragen aan het thema kanker is de bewustwording dat, als twijfel ontstaat bij de reguliere toxische therapie, er ook een andere mogelijkheid is. Dat we ons ervan bewust worden dat we zelf mogen en kunnen kiezen. Het is ons lijf waarin zich allerlei processen afspelen. Ik pleit ervoor dat een ieder datgene kiest wat bij haar past en waar zij in gelooft. Geloven in de juiste therapie is in mijn ogen essentieel voor genezing.


Ik benadruk ook dat ik niet op de stoel van de arts zit. Ik ben een vrouw die kanker kreeg, voor een gifvrije/niet toxische behandeling koos, en genezen ben. Niemand weet of ik in de toekomst kankervrij blijf. Maar dat geldt voor iedereen. Voor de gezonde mens, voor de met Chemo behandelde patient, en voor mij. En welke keuze een ieder ook zal maken: Ik wens iedereen een gezond en lang en gelukkig leven!


Kom uit de angst

Eind 2009 wordt er een kwaadaardige tumor gevonden in mijn rechter borst. Voor de vele emoties die zullen volgen, word ik volledig ondergedompeld in ANGST. Terwijl ik weet dat angst de aller slechtste raadgever is... Als eerste advies wil ik dan ook een ieder meegeven die met angst of kanker te maken krijg: KOM UIT DE ANGST.

In ieder genezingsproces ervaren we afwisselend kracht en angst. Steeds als we ons openstellen voor innerlijke kracht, wordt angst losgelaten en wordt de basis van vertrouwen steeds sterker. Visualiseer steeds opnieuw als de angst opkomt hoe je systemen je genezing in gang hebben gezet en vertrouw daarbij op je onderbewuste, je intuïtie. Je zult merken dat op den duur de angst steeds meer op de achtergrond verdwijnt. 


Het kankerprotocol

Zoals bij de meeste mensen bij wie kanker wordt geconstateerd kom ik terecht in het reguliere medische circuit. Mijn gegevens (geslacht/leeftijd) en uitslagen (hormoongevoelige tumor) worden 1 voor 1 in de computer ingevoerd en na 1 druk op de knop rolt het kankerprotocol eruit. 

Geadviseerde behandeling

1. Borstbesparende operatie 2. Bestraling 3. Chemo 4. Hormoontherapie

Met deze behandeling wil men de tumor verwijderen en de borst besparen, en met bestraling en chemo eventuele uitzaaiingen laten verdwijnen. De organen die hormonen uitscheiden zullen met de hormoontherapie zoveel mogelijk stilgelegd daar de tumor hormoongevoelig is.

Bijwerkingen

-Bijwerkingen van de bestraling: het gebied rond de incisie zal worden verbrand/aangetast. 
-Bijwerkingen van de chemo: Alle nog werkende zelf genezende systemen in mijn lichaam worden sterk op de proef gesteld, aangetast en ondermijnd. 
-Bijwerkingen van de hormoontherapie: Overgangsklachten en osteoporose.

Help, ik wil geen chemo!

Omdat er teveel dierbaren in mijn directe omgeving aan kanker en chemo zijn gestorven weet ik 1 ding zeker: Ik wil geen chemo in mijn lijf! Dus vraag ik aan de specialisten die mij behandelen: Is er ook een andere manier? Hun antwoord luidt unaniem: Nee.


Mijn keuze in het kort

Om een lang verhaal, te lezen onder  Mijn ervaring  kort te maken, kies ik na veel lezen wikken en wegen voor een combinatie van regulier en alternatief:

-Amputatie van de getroffen borst om bestraling te voorkomen.
-Amputatie van de andere borst om rust (ik heb mijn leven lang knobbels en bobbels in mijn borsten gehad en talloze keren een mammografie; dus onrust) en evenwicht te creëren. 
-In plaats van chemo, ontgift ik mijn lichaam met een oplossing van natriumbicarbonaat (beschrijving verderop).
-In plaats van reguliere hormoontherapie vermijd ik hormoonverstorende voeding en producten.
-Mijn geest in balans brengen. 


Hoe kom ik tot deze keuze?

Ik ben me mede door mijn man Ruud, die volledig achter mij en mijn keuzes staat, er bewust van dat ik zelf mag kiezen. Wat wil ik, is steeds weer de vraag die ik mezelf stel, als mij wordt voorgehouden dat ik geen andere keuze heb dan die de behandelende artsen mij voorschrijven. Die keuze is de enige zekerheid die ik heb: Ieder mag zelf kiezen wat hij of zij met zijn of haar lichaam doet. 
Als ik in twijfel word gebracht door de vasthoudendheid van de artsen, trek ik me terug met het sterke gevoel: Ik hoef niet direct te beslissen. Eerst mag ik nadenken in mijn eigen vertrouwde omgeving, er een nachtje over slapen.' Ik ga op zoek naar andere wegen in de wetenschap dat die naar genezing kunnen leiden: ik ben te allen tijde degene die de voor mij geschikte weg mag kiezen.

Wat kan ik doen?

Kennis opdoen: waar voedt een kankercel zich mee, en: is er een manier om de tumor uit te schakelen zonder gezonde cellen mee te nemen? 

Ik vind op mijn zoektocht allerlei informatie die zeer de moeite waard is te lezen als het heft in eigen handen wordt genomen. En wat mij vooral sterkt op mijn ingeslagen weg is: Er is een andere weg, geadviseerd door artsen en oncologen, en dat betekent hoop voor mij zonder chemo, bestraling en/of operatie! En op deze weg sta ik niet alleen!

Eind februari 2011 woon ik een lezing in Alkmaar bij; Hoe voorkom en genees ik kanker, welke wordt gegeven door Marriet Hauwert, de oprichtster van Gezondheid en Gelukt. 

Van het eenzame eiland waarop ik mij sinds eind 2009 bevind, ligt ineens een weg naar erkenning, begrip en steun. Dit geeft mij zo`n enorme boost, dat ik besluit om mijn ervaringen op te schrijven en ze te delen met lotgenoten, die net als ik moeite hebben met toxische/giftige behandelwijzen. Het lijkt mij geweldig om mensen, die door de diagnose kanker ondergedompeld worden in angst, chemo en ziek zijn, erop te wijzen dat er ook een andere weg bestaat, zonder lichamelijk ziek te worden, naar hoop en genezing.

Andere wegen 

Sinds de dag van het vonnis is er veel gebeurd in mijn leven. Mijn kennis op medische zaken heeft zich verdiept, en er is veel positiviteit op mijn pad gekomen. Met het delen van mijn ervaringen wil ik graag twee dingen bereiken: 
- Ieder die kanker krijgt het besef meegeven, dat er bij twijfel aan toxische adviezen, ook andere wegen naar genezing zijn. 
- Mijn medemens bewust maken van de factoren waarbij kanker kan ontstaan. Om ver voordat de diagnose kanker (of een andere ziekte) zich aandient, de eigen, unieke, zelfgenezende systemen van het lichaam optimaal en op natuurlijke wijze te laten werken. Zonder allerlei misselijkmakende diëten, enge drankjes, en onszelf van alles te ontzeggen.

Invloeden van buitenaf

Invloeden van buitenaf, en dan heb ik het over stress als schadelijke stoffen die wij binnenkrijgen via onze voeding en inademen, zijn niet meer te voorkomen. Wat wij wel kunnen is de schade van deze invloeden zoveel mogelijk te beperken door geest, voeding en lichaam in balans te brengen. Gezond verstand en zelf-verantwoordelijkheid is alles wat nodig is.

De juiste koers

Wat voor mij een graadmeter is of ik in de juiste richting koers wat behandelaar en weg betreft, is respect voor andermans wegen: Zowel in het reguliere als alternatieve circuit zijn artsen en natuurartsen werkzaam die respect tonen voor mij als patiént. Ik heb er recht op dat ze mij zien als een individu. Zodra ik bemerk dat respect ver te zoeken is, naar mij en naar de 'andere behandelaar', dan haak ik af en ga ik wederom mijn eigen weg. Ik heb ervaren dat dit in beide takken voorkomt. Respect heb ik voor ieder die voor chemo kiest, het is allerminst mijn bedoeling om afwijzend te zijn naar patienten die voor de reguliere weg kiezen. Mijn advies is: Doe dat wat voor jou het beste voelt. Is dat chemo? Ga er dan voor. Is dat alternatief? Ga er dan voor. Is het een combinatie van beide? Ga er dan voor. 
Kortom: Ga voor datgene waar je achter staat. Daar heeft een ieder recht op. Daar begint jouw genezing. Maar: Weet dat je pas kunt kiezen als je kennis hebt genomen van die andere wegen.


Mijn alternatief

Uiteindelijk vind ik naast de operatie een voor mij goed alternatief voor chemo:

1. Discipline
2. Ontgiften van het lichaam met natriumbicarbonaat
3. Dagelijkse een oplossing met Keltisch zeezout
4. Verantwoorde suikervrije en zuivere producten eten en voldoende goede vetten voor een goede zuurstofvoorziening in de lichaamscel (omega 6 en 3). 
5. Leven in harmonie.
6. Zorgen voor een evenwichtige hormoonbalans
Alternatieve therapieën tegen kanker zijn veel succesvoller als patiënten ze niet pas als laatste redmiddel aangrijpen. Tegen die tijd is door de conventionele reguliere aanpak het zelf-genezende vermogen van het lichaam in vele gevallen al teveel ondermijnd/vernietigd, met grote teleurstelling als gevolg wanneer de andere dan reguliere manier niet werkt. Het immuunsysteem is al te ernstig aangetast, de leverfuncties verstoord en het spijsverteringsstelsel te zwak om nog goed gebruik te maken van wat er wordt gegeten. Hoe minder schade de conventionele behandeling heeft aangericht aan onze unieke zelf-helende systemen, des te groter is de kans op herstel..


Verantwoorde voeding

Uit mijn zoektocht betreffende gezonde voeding heb ik de belangrijkste samengevat. De uitgebreide teksten zijn via verwijzingen/verderop te lezen.

Toegevoegde suiker ook wel 'de witte dood genoemd' heb ik volledig geschrapt. Kankercellen fermenteren (voeden) zich namelijk 15 x zo snel met suiker dan gewone cellen. Tot deze 'voeding' behoren ook alcohol, koolhydraten en fruitsuikers. 

Nb. Vers fruit bevat gezonde vitamines en natuurlijke suikers. Natuurlijke suikers die volgens vele gezondheidstheorieën niet slecht voor de gezondheid zijn. Bij een gezond lichaam is dit zeker waar. Bij kankercellen echter gaat deze theorie niet op. Tumoren maken geen onderscheidt tussen toegevoegde of natuurlijke.

Ik gebruik mijn verstand bij wat de winkels aanbieden: Ik vermijd voedingsmiddelen in pakjes, blik of pot. Onbespoten groenten koop ik zoveel mogelijk bij het groentestalletje aan de weg. Vlees eet ik met mate, koop ik bij de biologische slager, en wissel ik af met vis. Ik eet veel gezonde vetten als roomboter, olijfolie, kokosolie waar ik volop mee varieer. 

Een aanrader is om een kijkje te nemen op de visie van Amber Alberda wat betreft voeding. Zij heeft een kookboek uitgegeven met heerlijke en gezonde recepten, dat ook nog eens boordevol staat met nuttige tips, en leuke interessante weetjes. Geen saai studieboek maar voor iedereen toegankelijk. 
In 2016 heb ik vanwege heftige opvliegers het voedingskompas gevolgd via Marjolein Dubbers. Zij geeft op haar site veel informatie over hormoonverstorende voeding en middelen. Zo nu en dan bestel ik buiten de deur een heerlijke cappuccino en geniet ik met mate van een glas wijn. Kortom: Ik gebruik geen voedingsmiddelen die mij tegenstaan al worden ze mij aanbevolen. Genieten van voeding is voor mij levenskwaliteit dus essentieel. 
Zou ik echter nogmaals geconfronteerd worden met een tumor dan zou ik alle fruit en suikers, inclusief alcohol (alcohol wordt in het lichaam direct in suiker omgezet) schrappen. Nu volstaat voor mij echter het zo nu en dan ontgiften, zuiveren en de voedingswijze die ik bezig. Bijwerking van mijn veranderde eetpatroon: Ik heb meer energie en ben fitter dan ooit!

Vet of suiker, wat is de beste brandstof?

Leven zonder stress, een utopie

Leven zonder stress is onmogelijk. Stress is een natuurlijk iets en als we gezond zijn kunnen we best een portie stress handelen. Leven brengt nu een maal stress met zich mee, daar kunnen wij niet omheen. Wat wij wel kunnen is kiezen en leren hoe wij met stress omgaan. Daar ligt de sleutel. Ik 'weet' al heel lang dat disbalans mijn gezondheid ondermijnt. Maar 'weten' en de omslag vinden tot 'ervaren' zijn twee totaal verschillende essenties. Dit is voor mij een kwestie van veel 'oefenen'. Voor een ieder is de manier om in evenwicht en tot rust te komen anders. Ga dus op zoek naar wat bij je past en naar waar je innerlijke rust in vindt. Zoek zo nodig hulp van buitenaf om gereedschap aangereikt te krijgen. Kom niet met de dooddoener: Geen tijd/geen geld/geen plaats/geen ruimte/geen wat dan ook..... Waar een wil is, is een weg!

Hormoonbalans en voeding

Daar mijn borsttumor een hormoongevoelige is, wordt mij door de oncoloog naast chemotherapie ook 'hormoontherapie' geadviseerd. Hierbij worden de bijnieren stilgelegd zodat zij geen hormonen meer kunnen aanmaken die als 'voeding' voor een eventuele nieuwe tumor zou kunnen gaan dienen. Ik lees me in over de bijwerkingen en die zijn niet gering: Heftige overgangsklachten, stemmingswisselingen, bot pijnen en botontkalking. Daar ik al 5 jaar niet meer menstrueer besluit ik geen hormoon therapie te nemen. Ik wil niet nog meer onbalans!

Maar daar ik ervan overtuigd dat hormoonwisselingen bij mij een van de oorzaken is weet ik ook dat ik daar iets mee moet. Ik kom uiteindelijk uit bij Marjolein Dubbers die zich hierin heeft verdiept en aangeeft dat ook voeding een grote rol speelt in hormoon onbalans. Ik volg een periode de digitale cursus 'Het voedingskompas' en merk dat hierdoor mijn hormoonbalans veel stabieler is geworden.   


Hoe ontstaat een tumor?

Belangrijk bij het slagen van alternatieve therapieën is kennis van de wijze waarop een tumor kan ontstaan, de wijze waarop een tumor zich voedt, en waar de disbalans zich bevindt in eigen geest en voeding. 
Want ook de geest speelt een belangrijke factor in het genezingsproces. Het juiste evenwicht van goede voeding en een ontspannen geest zorgen voor de juiste balans om te genezen en gezond te blijven. 
Als geest en voeding in balans komen met elkaar zet genezing wondersnel in. 


Eet de juiste vetten! en denk hierbij ook aan voldoende vitamine B inname!

Kanker en suiker 

Een kankercel blijkt zich uitsluitend te voeden met suiker, ook met fructosesuiker (de fruitsuikers). In de jaren dertig toont de Duitse biochemicus Otto Warburg de samenhang al aan tussen kanker en suiker. 

NB. Kankercellen kunnen alleen functioneren in een zure en zuurstofarme omgeving. De buitensporige honger van kankercellen (15 x meer suiker nodig dan gewonen cellen) berooft andere cellen van deze onmisbare voedingsstof. De uithongering en verzwakking van gezonde cellen is de belangrijkste reden achter het niet goed functioneren van niet met kanker belaste organen.

Schimmels als oorzaak? 

Daarbij heeft de oud-oncoloog Tullio Simoncini het over schimmels als oorzaak. Mijn theorie is (in lekentaal) dat het primaire zuurstof tekort een millieu veroorzaakt waar een schimmel goed in gedijt. Kankercellen bevatten schimmels, zonder schimmels ontstaan geen kankercellen, bij een goede zuurstofvoorziening in de cel zal geen schimmel ontstaan. De sleutelwoorden ter voorkoming van kanker!

De primaire oorzaak van kanker volgens Brian Peskin

Brian Pesking borduurde verder op de visie van Otto Warburg en schreef een geweldig boek: De primaire oorzaak van kanker. Hij borduurt voort op de theorie van wetenschapper Otto Warburg dat de primaire oorzaak van kanker een zuurstof tekort is in onze lichaamscellen. Veroorzaakt door een gebrek aan de juiste vetten omega 6 en omega 3. Ontstaan door onze huidige voedingsgewoonten. Op te lossen door dagelijkse inname van de juiste verhouding omega 3 en 6. 

Mike Donkers over Pleomorfisme

Mike Donkers schrijft over het meervormige verschijnsel der natuur, Pleomorfisme. In eenvoudige bewoordingen: Ga je de micro organismen bestrijden (de huidige medische behandeling) hebben de organismen het vermogen om van vorm te veranderen, oftewel resistent te worden. Ga je echter het interne milieu versterken dan gaan de organismes samenwerken om te genezen.   


Mijn voedingspatroon

Er wordt veel geschreven over voeding en van alles geadviseerd.
Als je van het volgende 80% opvolgt doe je het goed.
 1. Puur natuur
 2. Variatie
 3. Wat het seizoen biedt
 4. Rijkelijk en de goede vetten
 5. Veel, heel veel groente
 6. Geen suikers, frisdrank, alcohol
 7. Matigen met vlees en vis
 8. Matigen met koolhydraten zoals brood en pasta

Lothar Hirneise

‘Zonder stress geen kanker. Honderd procent onmogelijk! 

Kanker is de meest gevreesde ziekte van deze moderne samenleving. De Duitser Lothar Hirneise reisde door de wereld op zoek naar succesvolle behandelingsmethoden. Zijn conclusie: iedereen kan een antwoord vinden op kanker, maar eigenwijsheid is een essentiële voorwaarde. Hij schreef o.a. het boek: Chemo geneest en de aarde is plat. 

Tot slot

Ik ben al heel wat jaren ontslagen uit het ziekenhuis omdat het zo goed met me gaat. Ik voel me fit, energiek, en heb vertrouwen in mijn lichaam en unieke genezende systemen. 

Mijn advies aan iedereen is: 

 • Geloof niet klakkeloos in wat men je voorhoudt. 
 • Neem tijd om na te denken, in te lezen, adviezen van zowel het reguliere als alternatieve circuit ter harte te nemen. 
 • Onderzoek de bijwerkingen. 
 • Iedere aanbieder (arts/behandelaar in zowel regulier als alternatief) verkoopt de waren die hij in zijn winkel heeft. 
 • Het afkraken van de concurrent is voor mij een belangrijke graadmeter: Geen respect voor een ander vertaal ik in: 'Deze persoon handelt niet uit zuivere bedoelingen maar uit eigen belang.'

En zoals waar ik mee begon: 

 • Probeer vooral uit de angst te komen! 

Iedere keer als angst je overvalt zet dit dan om in vertrouwen, steeds opnieuw en steeds weer opnieuw. Tot het een patroon wordt en je brein de angst ziet aankomen en er vertrouwen voor in de plaats zet zonder dat je hier nog bewust mee bezig bent. Blijf bij dit gevoel en gebruik daarbij het verstand. Hussel alle informatie door elkaar, en kies datgene waar je in gelooft. En ook als je een andere weg kiest dan de reguliere protocollen als chemo: Echt, je staat niet alleen!


Kan je wel wat hulp gebruiken?

Vind je het moeilijk om wijs te worden uit alle informatie? En zou je best wat hulp kunnen gebruiken? Ik organiseer Online inspiratie dagen.Lees er alles over op:

De tijd staat niet stil

waarin allerlei nieuwe methodes en ontdekkingen worden gedaan. Mijn visie en kijk worden dan ook zo nu en dan aangepast. Ik deel deze info en visie graag met je. Als je dit wilt ontvangen meld je dan aan via het formuliertje. 

Meer vertrouwen in je lichaam door zelfhypnose

Natuurlijk raak je door alle omgevingsfactoren je vertrouwen in jezelf wel eens kwijt. Wat heel goed helpt om dit vertrouwen terug te krijgen en te versterken is zelf-hypnose. Een door mij ingesproken audio; meer vertrouwen in mijn lichaam, krijg je gratis bij het bestellen van de handleiding Eigenwijsheid.

Dit is een overzichtelijke bundel (e-book) met alle voor mij waardevolle informatie en de door mij gezette stappen met bijbehorende artikelen.  Voor 9,95 kan je de hele handleiding downloaden maar je kunt de eerste 15 pagina`s gratis inkijken zodat je kan kijken of het iets voor je is.

20 pagina`s